Z větších akcí zaujme například začátek hudebního festivalu Hrady CZ, který v pátek odpoledne startuje na Berounsku; v podhradí Točníku. Festival nabízející také v sobotu pestrou směsici známých jmen české hudební scény i doprovodné pohybové aktivity je pozoruhodný putováním po památkách po celých Čechách i na Moravě; do sklonku srpna jich vystřídá osm.

Pestrou hudební sestavu nabídne v sobotu také letní open air na jezeře v Poděbradech Barvy léta. V programu laděném do poněkud punkového tónu se představí hudební skupiny, které nejvíce zaujaly návštěvníky minulých ročníků.

Videosouhrn 12. července 2018
Rozřezávání padlého Gottwalda a pomoc za všechny peníze: zhlédněte videa dne

Na romantiku parních vlaků a současně filmových Starců na chmelu, což obojí odvál čas, lákají během prázdnin na Rakovnicku sobotní výletní jízdy Kolešovky; lokálky na trase Krupá–Kolešovice, která prochází řadou chmelnic. Nechybí ani zastávka v Kněževsi, kde mnozí z někdejších brigádníků jistě zavzpomínají na tamější ubytování. Je tam také možno navštívit výstavu historických drážních vozidel a expozice Klubu historie kolejové dopravy. V Lužné se pak milovníci kolejové historie mohou nechat unést nabídkou Železničního muzea Českých drah.

K tomu, stejně jako k hornickému skanzenu Mayrau ve Vinařicích, po oba víkendové dny (a o příštím víkendu rovněž) může návštěvníky mimořádně dovézt také výletní vlak určený především pro rodiny s dětmi Cyklohráček. Jezdí podle výlukového jízdního řadu, protože na jeho pravidelné trase – z Prahy kolem Okoře do Slaného – se opravuje železniční trať.

Příznivce motorismu i léty prověřené krásy v sobotu ve Slaném potěší dnes už legendární jízda historických vozidel Slánský okruh; obnovený závod veteránů s podtitulem O pohár starosty Královského města Slaného. Celodenní program zaujme i ranní ptáčata; přejímka vozidel začíná na Masarykově náměstí už v osm hodin. Vracet se tam účastníci budou mezi 15. a 16. hodinou.

Supermarket TESCO v Malenovicích ve Zlíně.
Z Jednot a konzumů do hypermarketů a diskontů. Češi zanevřeli na malé prodejny

Z jiného soudku je pak rovněž sportovně laděná nabídka v zámeckém parku na Konopišti, který od čtvrtka do neděle patří nejlepším discgolfistům a discgolfistkám. Hostí turnaj Konopiště Open 2018.

Potěšit oko i povznést ducha je nyní možné v Lysé nad Labem. Na tamějším výstavišti se do neděle koná výstava Květy 2018; již 22. celostátní výstava květin spojená se zahradnickými trhy. Návštěvníky potěší nejen pohled na pozoruhodné vazby a květinová aranžmá, ale také možnost získat odborné rady týkající se pěstování květin.

Prázdninovou sobotu lze ale zasvětit i poznávání. V geoparku u Koněpruských jeskyní i na dalších zajímavých lokalitách pořádá berounské Muzeum Českého krasu celodenní program pro děti s dospělým doprovodem. Zkamenělinu, kterou děti najdou, si budou moci odnést domů. Jen pozor: na dny s geologem, kterých se do 22. srpna chystá celkem pět, se je třeba předem přihlásit v pokladně muzea.

A například výlet do mnohem novější minulosti nabídne sobota ve skanzenu v Kouřimi. V rámci cyklu poznávání starých řemesel představí muzeum lidových staveb zpracování, spřádání a tkaní lnu i barvířství. Současně zde lze nově zhlédnout výstavy od Markéty k Matičkám a Zmizelé Českobrodsko.

Restaurátor Ivan Vondráček ve svém ateliéru ve Zbožíčku pracuje na úpravách součástí pražského orloje.
Restaurátor ve Zbožíčku pozlacuje díly pražského orloje