Návštěvníci akce si na náměstí ve Zdicích mohli prohlédnout právě tu vojenskou techniku, kterou používali spojenci při vylodění. „Představili jsme nejen zrekonstruovaný vyprošťovací jeřáb na podvozku Fordu Kanada z roku 1943, ale i další historické vozy," uvedl předseda Army muzea Ivan Herák.

Dobu druhé světové války na zdickém náměstí dokreslila swingová hudba a nechyběla ani dobově oblečená děvčata, která vítala vojáky tak, jako ve francouzské Normandii v roce 1944.

Po sobotním poledni se účastníci zdické akce přemístili do místního Army muzea. Zhlédli zde výstavu fotografií z vyloděni. Zpestřením akce bylo vyčerní promítání filmu o Normandii, které se konalo přímo na pěší zóně zdického náměstí.Výstava v Army muzeu je přístupná vždy v sobotu, pro školáky po dohodě i v týdnu. „Expozice popisuje celé vylodění, a to od přípravy v Anglii až po prudké boje na plážích Omaha, Juno, Sword či Utah," vysvětlil Ivan Herák.

V příštích dnech bude výstava rozšířena o fotografie z oslav vylodění, které se před několika dny uskutečnily přímo v Normandii. Na této akci nechyběli ani zástupci Army muzea se svou technikou a ukázkami kempového života spojeneckých vojáku.