Jeho energii, bystrý mozek a optimismus mu mohou závidět mnohem mladší ročníky. Se svým fotoaparátem kolem krku neúnavně zaznamenává kulturní i společenské dětí v Berouně.

Je členem klubu Berounští fotorici, na svém kontě má řadu výstav, cen za své snímky a nyní i Cenu města Berouna.

Na slavnostním večeru zavzpomínal i na své fotografické začátky.

„Svůj první fotoaparát jsem dostal v útlém věku. Pamatuji si, že jsme šli na procházku do Zahrady Kinských a já jsem fotografoval Hradčany. Na snímku byly, ale rozmazané," popisoval svou první fotografii Zdeněk Zůna.

Ačkoli se v Berouně nenarodil, osud ho sem v roce 1967 zavál a svůj život tak už neodmyslitelně propojil s místními obyvateli a samotným děním.

Zachytil na svých snímcích i důležité milníky dějin. Ve své obsáhlé sbírce fotografií najdete například snímky z okupace Varšavskými vojsky v roce 1968, zachytil také revoluční rok 1989 a demonstrace, stávky a setkání lidu na dnešním Husově náměstí v Berouně. „Byla to zvláštní doba. Musím přiznat, že mě dodnes překvapuje to zaujetí, jaké jsem viděl na tvářích mladých lidí a studentů. Nás dospělé to až zahanbovalo," vzpomíná na sametovou revoluci Zdeněk Zůna.

V současné době také rozhodně nezahálí. Jeho fotografie objevíte například na výstavách, ale také v publikacích věnovaných Berounu.