Jedna taková se konala před úterním koncertem v chrámu svaté Barbory a přinesla jedno z oněch jedinečných setkání. Pod jednou střechou tak zkoušel klavírista ruského původu Konstantin Lifschitz, který je známý tím, že už ve třinácti letech vydal svůj první recitál, a dva kutnohorské sbory: Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl a studentský sbor Gaudeamus pod taktovkou sbormistra Zdeněk Licek.  Společně se připravovali na koncert Okna/Windows into silence.

Vidět při práci sedmdesát sboristů a mezinárodně uznávaného klavíristu, je zážitek, který se neděje každý všední den. Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl a studentský sbor Gaudeamus zazpívali později večer v chrámu svaté Barbory skladbu zkomponovanou na text Matky Terezy Ovoce ticha/ The Fruit of Silence. Šestiminutovou skladbu pro smíšený sbor, klavír, dvoje housle, violu a violoncello na klavír doprovodila Terezie Fialová, Roman Patočka/Matouš Pěručka na housle, Karel Untermüller na violu a Kristina Vocetková na violoncello.

Konstantin Lifschitz vystoupil v chrámu sv. Barbory týž večerv kvintetu od Dmitrije Šostakovičet pro klavír, dvoje housle, violu a violoncello. Doplnili ho Karel Untermüller, Roman Patočka, Matouš Pěruška a Kristina Vocetková.

Ze zahajovacího koncertu Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2019 v chrámu svaté Barbory.
Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2019 pokračuje až do neděle
Muzejní noc na Kačině 2018
Tip Deníku: Zámek Kačina zve na Muzejní noc i Víkend otevřených zahrad