Předchozí
1 z 7
Další

Chez Pauline vábí a voní francouzským venkovem

Otevřít si kavárnu hned vedle kavárny a ještě v době covidu, chce pořádný kus odvahy. Pokud však máte skvělý nápad, chuť přinést něco nového a děláte to celým srdcem, nemůže se vám to nepodařit. A přesně s tímto přesvědčením si otevřela svůj podnik v září ve Slaném dvaatřicetiletá Pavla Nedvědová z Kačice. Zkušenosti má k nezaplacení. Vystudovala hotelovou školu, k tomu přidala roky praxe ve špičkových, nejen pražských podnicích, kde se naučila dělat nejkvalitnější kávu světa i jedinečné zákusky a další lahůdky. Na několik let si odskočila do Anglie a následně s manželem v Kladně vybudovali prosperující bistro Chez nous, v překladu U nás.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Její slánský podnik Chez Pauline café, v překladu U Pavlíny, vychází z původní myšlenky podniku Chez nous. Přes, nyní povolené, podávací okénko na vás kavárna dýchne francouzským venkovem a vykouzlí příjemné pocity, i když je pošmourný podzimní den. Díky cestě po Francii, kterou Pavla před pár lety absolvovala s kamarádkou, si nyní uskutečňuje svůj další sen.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

„Ve Francii máte také jednu kavárnu vedle druhé a nikdo se nad tím nepozastavuje. Je to běžné. Zkrátka musíte hostům nabídnout něco jiného, co druhý nemá. Pro mě bylo hlavně důležité najít odpovídající prostor. Jelikož jsme s manželem vybudovali v Kladně, odkud pocházím, výše zmíněný podnik Chez nous, rozhodla jsem se jít tentokrát již vlastní cestou a vytvořit něco menšího, proto Chez Pauline, tedy už ne U nás ale U mě,“ vysvětluje.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

„Kladenský podnik je krásný, ale manžel se po čase vydal v podnikání vlastní cestou a mně práce kolem Chez nous sebrala veškerý volný čas. Čtyři roky jsem neznala nic jiného než bistro. Zastávala jsem hned několik pozic. Začaly se u mě projevovat zdravotní obtíže, ale nemohla jsem si dovolit klopýtnout. Bylo na čase podnik prodat. To se podařilo a noví majitelé ho vedou v původním stylu. Jsem moc ráda, že žije dál svým životem,“ říká Pavla.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Osvobozením se od velkého břemene a získáním finanční rezervy dostala Pavla nový stimul začít s něčím obdobným, ale v menším. „Měla jsem představu, že si dám pauzu a pomalu začnu hledat malý prostor pro svoji kavárnu. „Jenže na internetu jsem objevila hned v únoru krásnou provozovnu ve Slaném v Kynského ulici. Bylo to přesně to, co jsem si vysnila. Okamžitě jsem majiteli zavolala a hned jsme se domluvili. Navíc prostor nepotřeboval žádné velké úpravy jako ten před tím. A do toho přišel covid. Nakonec jsem si tedy pauzu dala a otevřela v září,“ popisuje svoji cestu do Slaného podnikatelka.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

I přes covid omezení si lidé si k jejímu okénku hned našli cestu. Dovnitř sice v těchto dnech nesmí, ale pestrá skladba nápojů, kávy a denně čerstvých a pokaždé jiných zákusků a dalších dobrot, lákají zákazníky napříč generacemi. Kávu do ruky a něco k zakousnutí s sebou. „Velkou radost mi udělala například jedna zákaznice, která ochutnala moji limonádu, zamyslela se a řekla: „Tu chuť znám. To už jsem někde pila, ale kde to bylo? A pak vyhrkla, no ano, v Kladně v Chez nous! Já vás v té roušce nepoznala.“ „To byla asi moje největší odměna,“ přiznává Pavla. „Přesně tak jsem to chtěla, přenést i do Slaného atmosféru a ducha našeho původního podniku,“ dodává Pavla.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Ve dne se otáčí v kavárně, po nocích vyrábí zákusky, koláče slané i sladké a také sendviče, kardamonové houstičky nebo třeba avokádový chleba. A to není všechno. V pondělí, kdy je zavírací den, se Pavlína věnuje výrobě keramiky, kterou si v její provozovně můžete zakoupit a sortiment doplňují sójové svíčky mýdlové kostky, šperky nebo rukodělné panenky. Příjemný provoněný podnik Chez Pauline je radost navštívit. „Na nedostatek práce si nestěžuji, lidé chodí a vracejí se, ale ze všeho nejvíce se těším, až omezení opadnou a hosté u mě budou moci posedět buď uvnitř nebo zjara na předzahrádce,“ uzavřela Pavla Nedvědová.

Kavárnice Pavlína Nedvědová.Zdroj: Deník / Michal Bílek