Předchozí
1 z 8
Další

Fotbal, škola, atleti. Tomáš Borák se nenudí

Fotbalový univerzál Tomáš Borák se učil do meruny kopat v Praze, odkud pochází. Důležité kroky pak udělal v dresu SK Kladno, odkud se dostal až ke třetiligovému angažmá v Hostouni. Dnes hájí barvy Tatranu Rakovník, nicméně dělá také do atletiky.

Tomáš Borák v dresu SK Kladno.Zdroj: Bohumil Kučera

Tomáš Borák se narodil před čtyřiadvaceti roky v Praze. Tři dny předtím, než Češko vstoupilo do slavného Eura 1996, kde nakonec získali tým kouče Uhrina stříbrné medaile. Možná i to rozhodlo, že Tomáše vzal táta o pár let později na hřiště ABC Bráník, kde dělal první fotbalové krůčky. V žácích se po břehu Vltavy posunul o pár tramvajových stanic blíž centru, do Podolí. V místě zaslíbeném českému plavání se tehdy dařilo i mládežnickému fotbalu a zdejší výborný tým dokonce vyhrál divizi! „Tam si mě také všimli lidé z SK Kladno a nabídli mi přechod do dorostu, který ještě tehdy hrál celostátní ligu. Navíc se rodina stěhovala do Slaného, což byl další důvod, proč jsem si Kladno vybral,“ popisuje mladý borec, který byl zpočátku terčem vtípků o Pražácích, ale dnes už prý nikdo ani neví, že z hlavního města pochází.

Tomáš Borák. V zelenobílém dresu Hostouně toho odehrál málo, ale pohár proti ligové Jihlavě ano.Zdroj: Bohumil Kučera

V kladenském dorostu, kde tehdy hráli borci jako Skalák, Krupička, Hejda, Hanuščík nebo Cabejšek, se Borákovi dařilo a na pozici defenzivního záložníka se poctivý fotbalista prosadil postupně i do divizního A týmu, který v té době vedl Ivan Pihávek. Ten dával Borákovi stále více šancí, i když mladíka neminuly ani střídavé starty do SK Lhota, která v té době byla farmou Kladna. Borák tam dost zásadně pomohl k záchraně krajského přeboru, kterou později klub vyhrál. To už bylo ale bez Boráka, který se postupně stal v Kladně členem základní sestavy. „Na Kladno vzpomínám asi nejraději. Byla tam suprová parta, hodně legrace, navíc tam vedle nás seděli kluci, kteří si zahráli ligu, jako Kalina nebo Procházka. Od nich jsme se mohli hodně naučit,“ vzpomíná Tomáš Borák.

Tomáš Borák v bílém dresu Kladna na hřišti dnes už svého současného klubu Tatranu Rakovník.Zdroj: Antonín Vydra

Po sezoně 2018/19 však do přišla Borákovi nabídka, která se odmítá těžko. Sousední Sokol Hostouň postoupil do České fotbalové ligy a právě kladenského univerzála si vyhlédl jako jednu z posil. Změna modrého dresu za zelený ale Borákovi štěstí nepřinesla. „Bylo to moje první angažmá v tak vysoké soutěži a nedařilo se mi jak jsem chtěl já i klub,“ přiznává. Z týmu nakonec vypadl a Hostouň ho poslala na hostování do Tatranu Rakovník. „Bylo to na půl roku s tím, že se pak vrátím. Což se stalo, jenže Hostouni se podzim vůbec nepovedl. A už se mi tam nelíbily ani některé mimofotbalové věci a vrátil se raději do Tatranu,“ popisuje.

Tomáš Borák (vpravo). Tady je v dresu Lhoty, které pomáhal se záchranou krajského přeboru.Zdroj: Miroslava Hejduková

Loňský „covidový“ rok tak strávil celý v Tatranu Rakovník. Opět tedy v divizi, ale už v klubu, který na rozdíl od Kladna má už pár let jiné ambice, hlavně se zachránit. Tomáš je ale v tomhle zeleném dresu spokojený. Jediné, co není ideální, je vzdálenost od jeho současného bydliště v Unhošti. „Ale na Tatranu je výborný a zkušený trenér (Nečas), stejně jako v Kladně dobrá parta a výborné je také vedení klubu. Jsem tam spokojený,“ říká.

Tomáš Borák v zeleném dresu Tatranu proti opoře Chomutova Bočkovi.Zdroj: Antonín Vydra

Přesto existuje možnost, že se vrátí do Kladna. Měl by to mnohem blíž z domova v Unhošti, ale také do zaměstnání v Praze na Strahově a na vysokou školu, kterou studuje v Suchdole. „Přiznám se, že nějaké kontakty s Kladnem už jsem měl, a kdyby nebyla koronakrize, možná už bych byl zpátky. Teď se ale ve fotbalových přestupech moc neděje, tak uvidíme, jak v létě,“ nechává Tomáš otázku návratu do Kladna otevřenou.

Tomáš Borák v zeleném dresu Tatranu proti Slanému, kde v mládí žil.Zdroj: Antonín Vydra

Jak už bylo řečeno, Tomáš Borák studuje při zaměstnání, má tak hodně málo volného času. Jeho almou mater se stala České zemědělská univerzita, kde navštěvuje Provozně ekonomickou fakultu. Zároveň je ekonomickým referentem Českého atletického svazu a jako takový se stará o servis špičkovým domácím atletům. „Ti mohou žádat svaz třeba o peníze na soustředění a naše oddělení tohle vyřizuje. Plus zajišťujeme letenky a ubytování na velkých akcích a soustředěních a další čerpání prostředků na přípravu,“ vysvětluje Tomáš Borák.

Tomáš Borák (vpravo v zeleném) slaví se spoluhráčem Kučerou gól do sítě mateřského Kladna.Zdroj: Antonín Vydra

Co se týče zálib mimo fotbal, Tomáš Borák jich moc nemá. Nejvíc času tráví s přítelkyní, s níž už společně bydlí v Unhošti (samozřejmě nedaleko fotbalového hřiště). Společně rádi chodí třeba do kina, a také rádi cestují. Byli v Tunisku, Egyptě, láká je Thajsko. „Bohužel, teď je to s cestováním špatné, ale my jezdíme rádi i po Česku, takže využíváme tuhle možnost,“ dodává stále ještě hodně perspektivní fotbalista Tomáš Borák.

Tomáš Borák (vlevo) s českou hvězdou Josefem Hušbauerem.Zdroj: Foto: archiv: T. Boráka