Předchozí
1 z 6
Další

Helena Cynková provozuje vlastní zoopark na svém Statku u Merlina v Chyňavě. Už odmalička měla ke zvířatům velmi pozitivní vztah. „Jako malá jsem domů často nosila různá zvířata, třeba myši. Je potřeba zmínit, že jsem vyrůstala v paneláku na Praze 6, nikoliv na vesnici,“ upřesnila Helena Cynková. Nyní se více než 22 let věnuje práci se zvířaty profesionálně.

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek

„Lásku ke zvířatům jsem asi zdědila po babičce, která pocházela z Roudnice nad Labem, vždycky když jsem k ní jezdila na víkendy, chodila jsem za strýcem, který měl koně. Prostě mě to ke zvířatům táhlo“. Profesionální kariéra začala v roce 1998, kdy filmařům poskytla svého dobře cvičeného psa. „Měla jsem obrovské štěstí na lidi, které jsem potkávala. Rozbíhalo se to takovým pyramidovým způsobem, na každém natáčení jsem potkala někoho nového, kdo dělal další projekt, do kterého jsem se mu v budoucnu hodila,“ komentovala své začátky Helena Cynková. V současnosti provozuje svou agenturu Animal Service, která zajišťuje právě poskytování cvičených zvířat pro filmy a seriály.

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Jak rostl počet zájemců, rostl i počet a rozmanitost členů zvířecí rodiny. Ještě předtím, než se Helena s manželem přesunuli na statek do Chyňavy, pronajímala si stáj s pastvinami v Panenských Břežanech. Později s manželem usoudili, že je pro ně prostor nedostatečný, a přesunuli se právě na chyňavský Statek u Merlina. „Tenkrát jsme si mysleli, jak je to tu obrovské, že to nemůžeme nikdy zaplnit, no a teď přemýšlíme, kam bychom se ještě rozepnuli,“ dodala Helena Cynková.

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Jak rostl počet zvířat, rostl i počet turistů, kteří se u statku zastavovali s otázkou, zda se na ně mohou podívat. Právě proto se manželé Cynkovi rozhodli otevřít na statku zoopark. V současnosti je v zooparku zhruba 65 druhů zvířat, asi 100 savců, kolem 50 kusů různé drůbeže a přibližně 30 až 40 kusů různých papoušků. Kromě toho zoopark obývají želvy, ještěrky a různí hlodavci.

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek

Nejvíce se pro natáčení filmů využívají psi, těch má v současnosti Helena Cynková sedm. „Průměrně ročně točíme osm až dvanáct filmů a k tomu několik dlouhodobých seriálů. Ze zahraničních snímků mi v paměti nejvíce uvízl Úkryt v zoo, to bylo velmi složité, ale moc krásné natáčení. Překvapila mě hlavní protagonistka Jessica Chastain, která i přes to, že měla k dispozici dvě dublérky, si chtěla dělat všechny scény sama. Utkvěla mi v paměti scéna, kdy nakládá zebry do vleku, což je pro začátečníka skutečně náročné.“

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek

V české filmové tvorbě zanechala zvířata z agentury Animal Service významnou stopu. Agentura se například podílí už 14 let na projektu Ordinace v růžové zahradě 2, nebo na seriálu Krejzovi, do kterého poskytla všechna zvířata. Velkou poptávku tvoří pohádky, jednou z prvních byla pro Helenu Cynkovou pohádka Čert ví proč. „Dá se říci, že posledních pět, šest let se naše zvířátka podílí na každé štědrovečerní pohádce,“ doplnila Helena Cynková.

Helena Cynková.Zdroj: Deník / Michal Bílek