Předchozí
1 z 8
Další

Helena Voldánová: Bádání po předcích mě ani po třiceti letech nepřestává bavit

Genealožka Helena Voldánová, členka správního výboru České genealogické a heraldické společnosti v Praze. Máme přes 800 členů. Děláme výstavy, besedy, vzdělávací kurzy. Kromě toho jsem i profesionální genealog. Zpracovávám věci z oblasti Čech a částečně i ze zahraničí, pokud to mají digitalizované, tak pátráme i tam. Problém je ale například v Polsku, kde ještě digitalizované archivní materiály dosud nemají.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

To, že budu badatelkou, jsem jako malá netušila, ale historie mě lákala vždycky. S rodiči jsme hodně cestovali po Čechách, po památkách a zajímavostech. Tatínka vždy zajímaly významné osobnosti, kde je kdo pohřben a tak dále. Žila jsem v tom a postupně to přerostlo v moji zálibu a následně i povolání.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Pokud chcete pátrat po svých předcích, trvá zpracování v průměru dva, tři i čtyři měsíce a zaplatíte v průměru okolo šestnácti tisíc korun. Někteří lidé pátrají v archivech sami, ovšem je to náročné na čas a finance. Číst staré zápisy je velmi obtížné a laik to prakticky přečíst nedokáže, aby porozuměl. I k tomu je potřeba praxe, jelikož jsou dokumenty a zápisy ve starých matrikách často psané písmem, které už se dnes nepoužívá.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Genealogií - pátráním po předcích se zabývám třicet roků a neustále je to pro mě velké dobrodružství. To, co je pro nás v běžném životě spíše nežádoucí, nám při pátrání velice pomáhá. Například, když se jedná o policejní záznam, který nám může o člověku vypovědět mnohem více, než jen zápis z matriky. Dozvíme se důležité informace o povaze člověka a dokonce i to jak vypadal.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Zápisy v matrikách nás Často udiví. Například, pokud se jednalo o otcovství, které nebylo doložené, objevují se tam zvláštní sdělení, typu: Otec spadl z jahody. Otec se utopil na ledě na svatého Jana Křtitele (což je v létě, pozn. red.). Otec se utopil ve sladké kaši. Otec se utopil v podmáslí… Původně jsme si mysleli, že je to jen místní formulace, ale potvrdili si, že identické zápisy se objevují v matrikách napříč celými Čechami.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Několik let jsem spolupracovala také na televizním cyklu Tajemství rodu, kdy jsme pátrali po předcích slavných osobností spojených s Českou televizí. První cyklus byl třináctidílný, druhý měl devět dílů. Vypracovávali jsme rodokmeny například spisovatele Michala Viewegha, herečky Terezy Kostkové, moderátora Karla Šípa nebo Jolany Voldánové. Jelikož mám jako poslední jmenovaná stejné příjmení, zajímalo mě, zda nejsme příbuzné. Bádání ukázalo, že ne.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Pro všechny zúčastněné osobnosti bylo odhalování historie překvapením, vždy se dozvěděli něco nového a do dneška jsou z toho nadšení. Někteří se dokonce kontaktují své nalezené příbuzné a pořádají rodinná setkání. Moderátorka Jolana Voldánová na základě našeho pátrání vydala aktuálně knihu s názvem K čemu jsem došla – Výlety do mého života. Tereza Kostková zase knížku Od Mallorky přes Cannes až do podkrkonošského Trutnova.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská

Někdy bylo zjištění pro celebrity tak choulostivé, že se s ohledem na příbuzné díl nevysílal. V jednom případě jsme objevili, že si svobodná matka vylepšovala tíživou životní situaci nejstarším řemeslem, aby dokázala dítě uživit. To doložil záznam mravnostní policie. Jindy jsme objevili, že něčí prababička chtěla ze žárlivosti zavraždit chotě. Nepodařilo se jí to, ale trest za pokus vraždy si odpykala. Každopádně pátrání v minulosti je zajímavé, že ani po třiceti letech mě to nepřestává bavit.

Helena Voldánová.Zdroj: Jitka Krňanská