Význam slova

Neřest. Když tohle slůvko zazní, jako když řízne. Nejde o výraz s pozitivně vnímaným obsahem, přitom je pro nás spojena s oblíbenou činností, která nám většinou přináší nějaké potěšení.

Akademie věd České republiky pojem neřest vysvětluje takto: „Podle Rejzkova Českého etymologického slovníku mělo slovo neřest ve starší češtině i významy soužení, neštěstí, bída, obtížný hmyz, trní a bodláčí, neduh a vyrážka. Ve staré češtině však slovo neřest znamenalo původně tření ryb.“

Křesťané a angličtina jsou definici nejblíže

Kdo dnes vyhledává neřesti, ten určitě nečeká u trdliště, až se při pohybu rybích těl začne „vařit“ voda. Lépe význam neřesti vysvětluje křesťanství, protože z jeho pohledu jde o „hříšný požitek“. A také angličtina, která zná pojem „guilty pleasure“, tedy něco jako potěšení s proviněním. Ale když už jsme se ocitli u náboženství, tak pozor, neplést se sedmi smrtelnými hříchy!

Zdroj: DeníkV žádném případě nejde ani o záležitosti, kdy se člověk stává na něčem závislým. Například na alkoholu, na drogách, na hazardu. Tehdy už se totiž nebavíme o neřestech, ale o patologických stavech, které je zapotřebí léčit. Neřesti oproti tomu chápeme jako maličkosti, které nezpůsobují žádnou zásadní újmu, ale přinášejí lidem radost a potěšení.

V našem seriálu odborníci vysvětlí, jaký je mezi závislostmi a neřestmi rozdíl. Dozvíte se, jaké jsou finanční souvislosti – co nás které neřesti stojí, které z nich jsou pro naše peněženky nejnáročnější a které si naopak můžete dopřát zcela zdarma.

Výběr neřestí

- Požívání alkoholu
- Užívání nikotinu
- Přejídání
- Prokrastinace
- Škodlivé slunění
- Noční život
- Digitální svět
- Egoismus

Když jsme v redakci procházeli jednotlivé činnosti, došli jsme k výběru, v němž vykrystalizovalo osm neřestí, které jsou mezi námi podle mínění redakce nejvíce rozšířené.

Seznamovat vás s nimi budeme postupně každý týden – a hned v pondělí budete moci hlasovat v anketě.