Díky jističi vám distributor 24 hodin denně rezervuje kapacitu v síti pro vaši domácnost, což znamená, že můžete zároveň prát, žehlit, péct a případně i topit či ohřívat vodu. A podle jeho velikosti se pak odvíjí i cena za tuto službu.

„Výměnou jističe za ten s nižší hodnotou tak můžete skutečně ušetřit,“ potvrzuje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „Pokud jste si při rekonstrukci svého staršího domu pořídili nový bojler a přímotopy, tak snížením stávajícího třífázového jističe o velikosti 40A na třífázový o velikosti 25A, ušetříte například u sazby D45d přes 3 000 korun za rok.“

Ilustrační foto.
Radíme čtenářům: Jak přepsat energie při stěhování

Stejně tak se vyplatí velikost jističe prověřit, pokud jste na chalupě zrušili starou cirkulárku a pořídili si novou motorovou pilu. Nebo jste v domácnosti vyměnili své staré dosluhující spotřebiče jako jsou sporák, mrazák, mikrovlnka nebo myčka.

Ale i pokud jste se rozhodli změnit způsob vytápění, vaření nebo ohřev vody. Pak můžete snížit kapacitu stávajícího jističe, která je na souběžný provoz spotřebičů třeba.

Pomoci rodinnému rozpočtu ale můžete nejenom výměnou jističe, ale třeba i změnou dodavatele energií. Porovnejte si jednotlivé nabídky a možná budete příjemně překvapeni.