Do opatření se po celé léto na Českokrumlovsku zapojují policisté z obvodního oddělení Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Český Krumlov a Větřní.

Od začátku prázdnin vyráží policie na vodní toky a plochy po celé republice, je to v rámci bezpečnostně preventivního opatření „Bezpečně u vody“. Odhalují, ale hlavně předcházejí protiprávnímu jednání v souvislosti s řízením a provozem plavidel. A zároveň preventivně působí v rekreačních a chatových oblastech a kempech.

Nehoda vodáků u jezu v Českém Šternberku.
Tragédie na vodních jezech. Nový zákon zlepší situaci jen částečně

Na hladinu Lipna vyrazili 20. července 2021 taky hornoplánští policisté, kteří disponují motorovým člunem. "Lipenská přehrada je známou rekreační lokalitou, ve které se v letní sezóně navyšuje počet návštěvníků a rekreantů, kteří využívají vodní plochu k provozování různých aktivit a sportů," připomíná českokrumlovská policejní mluvčí Lenka Pokorná.

"Hornoplánští policisté dohlíží, ve své lokalitě, mimo jiné i na bezpečný provoz na přehradě. Zaměřují se na kontroly malých plavidel, na jejich správné označení, technické vybavení, celkový stav, ale i na kontrolu průkazu vůdce plavidla a lodního osvědčení."

Záchranářské práce na jezu Dráchov v sobotu 8. srpna 2020 odpoledne
PŘEHLEDNĚ: Tady pozor! Kde jsou nejnebezpečnější jezy v ČR

Policisté kontrolovali i dodržování zákazu požití alkoholických nápojů či užití jiných návykových nebo psychotropních látek. "Veškeré provedené kontroly byly bez závad a kontrolovaní lidé velmi dobře a vstřícně spolupracovali, což policisty velmi těší," doplnila mluvčí s tím, že v letních měsících budou policisté k vodním plochám nadále vyjíždět a dohlížet na bezpečný provoz plavidel, ale i preventivně působit na rekreanty na březích.