Na začátku srpna Berounský deník informoval o dalším vývoji obchvatu Berouna. Podnět ke vzniku článku dala poměrně emotivní diskuse na facebooku mezi starostou Králova Dvora Petrem Vychodilem a místostarostu Berouna Michalem Mišinou.

Celá debata víceméně začala prohlášením místostarosty, že Beroun po krajských volbách přišel o peníze z kraje, které byly připraveny na financování stavby obchvatu. „Není to tak, že se po volbách na kraji změnily poměry a peníze na obchvat v Berouně tak nějak přesunuly trochu na západ?“ ptá se Mišina na profilu Vychodila. V této souvislosti jsem tedy místostarostu Berouna oslovil, zda by si přál se k věci více vyjádřit a vznikl avizovaný článek.

Druhá etapa obchvatu Králova Dvora se už rýsuje
Králův Dvůr a Beroun budou muset na dostavbě jižního obchvatu spolupracovat

Věc se má stručně tak, že projekt této etapy obchvatu bohužel zkomplikoval záměr ŘSD rozšířit dálnici D5 o další pruh. Musely se tedy znovu navrhnout budoucí kruhový objezd a most přes Litavku, aby se zejména nákladní auta vešla pod v budoucnu širší dálniční most v ulici Koněpruská.

Mišina následně tvrdí, že město Beroun mělo dotace na financování připraveno. Jenže údajně z uvedených průtahů měly být tyto prostředky přesunuty ke stavbě obchvatu v Králově Dvoře. Starosta Vychodil se ale na svém facebookovém profilu vůči tomuto prohlášení ostře ohradil. „Žádné peníze určené pro město Beroun nebyly použity v našem městě. Zde bych požádal zástupce Berouna o předložení potvrzení získané dotace na obchvat,“ píše starosta.

Na zahájení stavby obchvatu si Beroun ještě počká.
V Berouně se masivně staví. Rozhodne volby tikající populační bomba?

Celá věc poté nabrala ještě další a zajímavý rozměr, a sice když minulý týden berounský opoziční zastupitel Martin Veselý (taktéž na facebooku) zveřejnil dokument, který si dle zákona o svobodném přístupu k informacím nechal od města „vyjet“. A světe, div se, v něm stojí, že Beroun nikdy žádnou dotací na obchvat (ani paralelní komunikaci, chcete-li) nedisponoval.

Otázkou tak stále zůstává: Jak je to s těmi dotacemi? A proč se kolem toho tak mlží?

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.