S čím ovšem už tolik nesouhlasí je povinnost nošení roušek po celou dobu pobytu ve školských zařízeních. „Rozhodně s výukou s rouškami nesouhlasím, ale beru alespoň jako přínos, že děti do školy mohou chodit a učit se s učitelkou,“ sdělila například maminka jednoho z prvňáků Veronika Bláhová. S rouškami rozhodně nesouhlasí ani maminka druháka Filipa Lucie Novotná. „Nelíbí se mi to. Dusí se v nich a bolí je z nich hlava. Pokud mají jít do školy, tak bez roušek, nebo ať zůstanou na distanční výuce,“ myslí si.

Také ředitel mšecké školy Milan Dvořák je názoru, že se mohlo s návratem dětí ještě chvíli počkat do doby, kdy by již nemusela platit takto striktní opatření.

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze v úterý 17. listopadu 2020. Po jejím skončení se průvod vydal na Národní třídu.
VIDEO: Viry jsou schopnější než vláda. V Praze se demonstrovalo proti opatřením

Ač se to může zdát jako první pozitivní vlaštovka. Že alespoň část žáků opět oživí školy, obzvlášť pak ti nejmenší, kterým distanční výuka příliš nesvědčí. Druhou věcí je, zda povinnost nošení roušek po celou dobu pobytu je tím nejsprávnějším řešením. Jsou děti, které ji snáší opravdu velmi špatně, ale zkrátka nemají možnost volby. Když není povinná rouška v mateřských školkách, kde jsou děti jen o něco málo mladší, měl by se najít určitý kompromis i na základní škole. A nebo s návratem ještě počkat.