Kdo plánuje rekonstrukci bytu nebo domu, měl by si u řemeslníků v okolí, kteří mají dobré jméno, zamluvit termín dlouho předem. A není to snadný úkol. Jsou totiž doslova na roztrhání. Zakázky mají dohodnuté i na půl roku dopředu. „Do konce roku máme plno,“ hlásí například pokrývač Miroslav Fabišek. „Do konce roku se nezastavím,“ přidává se elektrikář Jaroslav Pleier.

Mnohdy nezbývá, než pátrat na internetu mezi neznámými firmami a sledovat recenze, bez nichž je kvalita odvedené práce nejistá.

Pokud se nic zásadního nezmění, situace bude časem ještě svízelnější. Školy se sice v posledních letech snaží lákat děti pomocí různých projektů a programů, aby je přivedly zpátky k technickým předmětům, ale vyhráno ještě zdaleka není.

Důležitá bude součinnost úřadů, škol i rodičů, aby děti motivovali a přesvědčili, že řemeslo není žádnou podřadnou prací, naopak znamená finanční jistotu. Jinak se za pár let může stát, že tisíce vysokoškoláků budou bojovat o jakoukoli práci, byť nad ní dneska ohrnují nosy.

Naproti tomu zruční a šikovní zedníci, topenáři, elektrikáři nebo obkladači si budou žít na vysoké noze a lidé jim budou strkat do kapes obálky s úplatky, aby jim něco opravili.

Muzeum T.G.M. v Lánech
SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Kraj získal bezúplatně pozemky u muzea v Lánech