Podle prvních informací mělo na dálnici bourat 10 nákladních aut a 15 osobních aut, policie počet odhadovala až na 40. Po 13. hodině hasiči počty havarovaných aut upřesnili - 22 osobních a 14 nákladních automobilů.

"Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. Na místě zasahovalo 11 jednotek, včetně výpomoci od kolegů z Plzeňského kraje. Místo zásahu bylo rozděleno na tři úseky. K události jsme povolali evakuační autobus, který zajišťuje nezraněným účastníkům nehody tepelný komfort," informovali hasiči.

Prahou se přehnala sněhová vánice.
Sníh zasypal Prahu i Středočeský kraj. Zimní bouřka, vysvětlili meteorologové

"Havarovaná vozidla jsou "rozeseta" na zhruba 150metrovém úseku dálnice," informovala policie na Twitteru. 

Letecký pohled na místo hromadné nehody na D5.Letecký pohled na místo hromadné nehody na D5.Zdroj: Policie ČR

Zranění utrpělo šest lidí

Záchranná služba Středočeského kraje kvůli hromadné nehodě aktivovala traumaplán. Zranění utrpělo šest lidí. "Celkově bylo ošetřeno šest zraněných. Z toho čtyři zranění byla lehká, další dvě středně těžká. Všichni pacienti byli při vědomí. Dva se středně těžkými zraněními byli transportováni do pražských traumacenter. Díky profesionální práci všech složek jsme se na místo dostali včas,“ uvedl na místě ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Pavel Rusý.

Vykradený stavební kontejner. Ilustrační foto.
Staveniště lákají zloděje. Cílem jsou hlavně buňky či auta s nářadím

Regionem se chvilku před nehodou přehnala krátká sněhová bouře a podle svědectví řidičů z místa nehody se na dálnici vytvořila břečka. "Viděli jsme, že se vpředu něco děje a už jsme jen popojížděli. Ale střetu nešlo zabránit. Už jsem jen ve zpětném zrcátku viděl, jak se na mě řítí další auta," řekl redaktorovi Deníku na místě jeden z řidičů.

Odstraňování následků trvalo do večera

Ve směru na Plzeň byla dálnice zprůjezdněna okolo 16. hodiny pouze jedním jízdním pruhem. "Prosíme projíždějící řidiče, aby se věnovali řízení. Na fotografie a videa se mohou podívat na sociálních sítích a v médiích. Děkujeme!," upozornili hasiči na Twitteru.

Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic začali s vyprošťováním 36 havarovaných aut po 14. hodině. Na odstraňování následků nehody pracovali i hasiči. "Za pomoci těžké techniky od sebe odtrháváme nabouraná vozidla," popsali situaci na dálnici krátce po 15. hodině.

Krátce před 22. hodinou naložila odtahová služba poslední z havarovaných nákladních vozidel. Poté uzavřený úsek dálnice ošetřily sypačské vozy. 

Nehodu vyšetřuje policie.