V souboji dvou úspěšných kvalifikantů rozhodoval v prvním setu tiebreak. Po velké bitvě ho vyhrál Španěl 7:5, ale Macháč se nepoložil, i když měl problémy i ve druhém dějství. Tam poprvé ztratil podání (2:3), ale naštěstí si ho rychle uhrál zpátky a v napínavé koncovce mu pomohla dvojchyba protivníka, po níž uzavřel sadu na 7:5. Tím se zápas zlomil. Vilellu zlobilo zranění a Macháč už mu nedovolil ani jeden game. Vyhrál třetí set 6:0 a ve čtvrtém rychle utekl na 3:0. Pak Španěl duel skrečoval. „Po zápase sice naznačoval, že ho bolela záda, ale spíš to nedal psychicky. Bylo to pro oba náročné. Dneska to nebylo o tenise, ale o tom, kdo to zvládne v hlavě. Oba jsme kvalifikanti, pro oba to byl dobrý los, žádný z nás nebyl stoprocentní po těžké karanténě,“ vysvětloval Macháč na stránkách tenisovysvet.cz

Dodal, že jde o nějvětší úspěch kariéry. V dalším kole se tak dvacetiletý český tenista může těšit na souboj s se světovou desítkou a turnajovou devítkou Matteo Berrettinim z Itálie. Dosud si zahrál v Grand Slamu nejvíc první kolo loni na Rolland Garros, tehdy ale nestačil na nasazeného Američana Fritze. „Na Berretiniho jsem koukal zatím jen v televizi, je to neskutečný soupeř. Jsem nadšený, že si s ním můžu zahrát. Nechám tam všechno,“ doplnil.

Tomáš Macháč uspěl v kvalifikaci AO
Tomáš Macháč nesmí v Austrálii z pokoje, s rodinou je ve spojení

Dosavadním nejvyšším umístěním Macháče v žebříčku ATP bylo 193. místo na konci minulého roku, nyní se Berouňák určitě posune hodně dopředu. Do Australian Open šel přitom v obtížné situaci, kdy po příletu na tamní kontinent musel v cizím prostředí do dlouhé a přísné karantény, při níž nesměl vycházet z hotelu a trénovat. Také ho trápil výron kotníku, který si nešťastně přivodil. Přesto mu poté pár dnů a jeden start na turnaji v Melbourne stačily, aby se připravil dobře na první kolo důležitého turnaje.