Tahle obec na Zlaté stezce kousek od Mníšku odolala husitskému drancování i třicetileté válce a loni úspěšně přežila i běžeckou premiéru, startující postcovidové probuzení. „Loni jsme se dostali víc na cesty, než bychom chtěli, takže jsme hledali dál a zamířili víc do terénu,“ potvrzuje ředitel seriálu Martin Dvořák.

Z parčíku v Kytíně se vydáme vzhůru ve znamení kloučka Fabiána, patrona Brd, mezi poli k lesu. Tam rovně až ke chvilkovému připojení na modrou turistickou trasu u Voznice. Z ní pak nově stále lesem až ke Knížecím Studánkám, po cestě Bekovce na Hřebeny, z níž to začne padat až oproti loňsku později Bezovkou a pak cikcak vedle ní.

Oběhnou se Hořejší Křemeny (464 metrů) a pod Točnou (505 m) se vrátíme opačným směrem do úvodní pasáže. Podporu najdete na třech bufetech. Přesná délka je 21,17 km a převýšení činí 419 metrů. Na hřebenové cestě se dostaneme až na 570 metrů.

Dublovice vyhrály na Spartaku 4:1
OP: Březnice dál prohání Jince. Lomoz pronásleduje Petříka mezi střelci

Loni vyhráli Ondřej Fejfar a Julia Šimáčková, svěřenci trenérky Grohové, dnes už manželé. „Líbilo se mi to a až mě překvapilo, jak to bylo rychlý a tím náročný,“ říkal, když proběhl zdejších 23 km za 1:26:58.

Najde se podobě zdatný pár, který by se vydal v jejich stopách? Pokud by přijeli Gerychovi, kteří bydlí nedaleko a už tu ovládli nejstarší český maraton Praha-Dobříš – ten vede zčásti po stejné trase - nebylo by patrně vůbec co řešit.

Dětské překážkové běhy startují v 11.30, dospěláci vyrážejí na obě tratě v pravé poledne. Každý účastník získá (v cíli!) parádní medaili, (včas přihlášení) personifikované startovní číslo a při prezentaci navrch funkční čelenku.

Dopravu můžete bez obav volit i veřejnou, pražskými autobusy číslo 317 a 446, dokonce i od nejbližších vlakových zastávek v Mníšku nebo Nové Vsi pod Pleší jezdí do Kytína pendl busy.