Na start sobotního závodu se v 11 hodin u Komárovského rybníku v Branžeži na Mladoboleslavsku postaví bezmála 1300 cyklistů. Přihlášený je i loňský vítěz Jakub Šulc z týmu BSS Bakajda, kterého hlavní organizátor a pořadatel Petr Klouček považuje za jednoho z favoritů. Vyhrát může ale zhruba dvacítka závodníků, kteří jsou velmi vyrovnaní.

Kutnohorský cyklista Jakub Kavalír vyhrál Český pohár horských kol v kategorii Expert.
Kavalír se vytáhl. Vyhrál oba závody Českého poháru

Padesátikilometrová trasa vede kolem hradu Kost, zříceniny Trosek, kolem rybníku Vidlák, zámku Hrubá Skála, Příhraz, rybníku Žabakor, skalního masivu Drábských světniček i zříceniny hradu Valečov. Start hlavního závodu je v 11 hodin. Po odstartování se na břehu rybníka uskuteční závody mládežnických kategorií. I když většina závodníků je už přihlášena, pořadatelé přijmou přihlášky ještě těsně před startem. U hlavního závodu do desáté hodiny.

Mnoho bezesných nocí prožil šéf závodů Petr Klouček, bývalý československý reprezentant v cyklokrosu a medailista ze světového šampionátu. „Už spím klidně, nejhorší to bylo před týdnem," naráží na sesuv půdy u Trosek. „Když jsem viděl před zhruba deseti dny trasu, byl jsem spokojen. O minulém víkendu jsem trať projížděl znovu a byl jsem na zhroucení. Tudy se prostě nedá projet. Nastalo horečné hledání v terénu i v mapách. Nakonec se objízdná trasa podařilo nalézt, závod ale bude zhruba o čtyři kilometry kratší a část povede jinudy. Je to škoda, protože závodníci si každým rokem na stejné trati porovnávají časy. Nedá se ale nic dělat," říká Petr Klouček.

Hlavní pořadatelský tým tvoří desítka Kloučkových rodinných příslušníků a jeho nejbližších kamarádů. „Při samotných závodech je v pohotovosti osm desítek pořadatelů," říká Petr Klouček. I přesto, že v posledních dnech není příliš teplo, tratě jsou podle Kloučka v celkově dobrém stavu. „Myslím, že závod bude rychlý, cyklisté se vyrovnají se všemi druhy počasí," dodal Petr Klouček.

Závodníci CS Ivar Author Teamu na závodech v Kutné Hoře.
V Hoře zlatí Ježek a Kyselová