Patnáctistovka vyžaduje nejen rychlost a vytrvalost, ale i správnou taktiku. V takové kombinaci vyniká Jakub Holuša, který se stal v roce 2015 v pražské O2 areně halovým mistrem Evropy.

Rodák z Opavy se vrací na dráhu po dlouhé pauze. Loni přestal kvůli pandemii čínské chřipky závodit. Nyní bojuje o start na čtvrtých olympijských hrách a kladenský podnik je jednou z vítaných příležitostí, jak se do Tokia nominovat.

Dorost SK Kladno (v modrém) podlehl v přípravě Admiře Praha 1:4.
Do Kladna míří reprezentanti ČR, uvidí je dorostenci?

„Loni odpadla kvalifikace na olympiádu, zastavil sei ranking a nakonec se Tokio o rok posunulo. Vzhledem k dřívějším zdravotním problémům jsem se rozhodl, že si dám přestávku. Cítil jsem, že nastala vhodná chvíle k tomu, aby si tělo odpočinulo. Bylo to potřeba fyzicky i psychicky,“ zavzpomínal na minulý rok atlet Dukly.

Zajímavý závod na Sletišti

Naposledy závodil v roce 2019 na světovém šampionátu v Dauhá. Po pauze začal trénovat na Julisce až loni na podzim. Vrátil do skupiny Josefa Vedry, u nějž kdysi po přechodu do Prahy začínal.

„V zimě jsem si vyzkoušel závod v hale a pod širým nebem jsem zatím startoval dvakrát,“ vyprávěl český rekordman (3:32,49), který se před kladenským mítinkem představí ještě na pražském Memoriálu Josefa Odložila.

Světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská šampionka v hodu oštěpem Barbora Špotáková
Projekt Atleti spolu – Den s českou atletikou vyzývá k pohybu a sportu

Na Sletišti půjde podle všeho o zajímavý závod. Soupeři Jakuba Holuši – nejlepšími osobními rekordy disponují Lucemburčan Charles Grethen (3:36,75), Ir Luke McCann (3:37,77), Litevec Simas Bertašius (3:38,01) a Brit Adam Clarke (3:38,07) – jsou borci, kteří se budou chtít předvést.

A jelikož je letos o kvalitní závody spíš nouze, dá se vzhledem k olympijským kvalifikačním manévrům očekávat svižné tempo. Na přímý postup na olympiádu je potřeba běžet pod 3:35. V případě, že na takový čas ostřílený český mílař nedosáhne, může cesta do Tokia vést i přes ranking.

Podivné hry manažerů

Jenže v tom případě se podle třiatřicetiletého závodníka jedná víc o hru manažerů než o atletiku. „Stejné umístění je bodované víc na Diamantové lize, než na níž zařazeném mítinku. Myslím, že je to nespravedlivé,“ krčil rameny Holuša.

Aby si zlepšil postavení v žebříku, potřebuje pátý muž finále na MS 2017 v Londýně zaběhnout minimálně dva rychle časy. „Ale nějak bude. Třeba se mi splaší nohy a zaběhnu ostrý limit,“ usmál se favorit mítinku Kladno hází.

Kapitán Buštěhradu a jeho předseda Aleš Šturm slavil padesátku. popřáli mu otec a syn Nachtigalové či Pavel Týč.
Hrál s Jágrem i Paterou, teď je Šturmovi padesát. A vede Buštěhrad