Táborští pořadatelé měli závod nachystaný už na minulý rok, tehdy ale vystavila covidová situace této akci nemilosrdné stop. Letos už se organizátoři o šampionát odmítli připravit a získali pro něj výjimku ze zákazu konání hromadných akcí.

Mistrovské boje se odehrávaly výhradně na travnatém povrchu uvnitř oválu, kde organizátoři vytyčili zhruba kilometr dlouhou a veskrze rovinatou trať s výjimkou přírodního valu.

V kategorii mladších žákyň se na svém prvním MČR představily hned dvě závodnice Lokomotivy Beroun. Lepší umístění se očekávalo od zkušenější Šárky Nademlejnské, ale ta doplatila na početné startovní pole (91 startujících), když krátce po startu v tlačenici upadla. Na klikatící se trati se dalo předbíhat jen obtížně a Šárka nakonec doběhla na dvacátém čtvrtém místě v čase 8:45. „Cítila jsem se před závodem dobře, ale hned po startu jsem spadla a když jsem se zvedla, byla jsem najednou úplně na konci. Snažila jsem se vrátit dopředu, ale musela jsem ostatní holky obíhat a pak už nebyly síly,“ litovala po doběhu Šárka.

Sudí Václav Hájek (uprostřed).
Václav Hájek pochybuje, že se soutěže dohrají. Vlastimilu Ehlovi fotbal chybí

Její mladší oddílová kolegyně Veronika Jandurová se svého prvního startu na velké akci nezalekla, hned od startu se pohybovala kolem dvacátého místa, vydržela se silami až do konce a cílem proběhla jako dvacátá druhá v čase 8:40. „Běželo se mi dobře,“ usmívala se.

Také pro mladšího žáka Jakuba Dolejše se jednalo o první velký start a i on přes velkou nervozitu zvládl závod výborně. Dvoukilometrovou trať proběhl v čase 8:30 a dokončil na čtyřicátém šestém místě. S časem byl Jakub spokojený: „Běžel jsem rychleji než holky!“

Starší žákyně Bára Jedličková je už zkušenou atletkou a na trati to bylo znát. V průběhu tříkilometrové trati se pohybovala v čele závodu a mezi osmdesáti startujícími dokončila na jedenáctém místě časem 12:24.

Nejlepšího výsledku dosáhla dorostenka a letošní mistryně ČR v běhu na 3000 metrů Tereza Placatková. Na stejně dlouhé trati, ale tentokrát v terénu, sice na medaili nedosáhla, ale páté místo a čas 11:54 svědčí o velké kvalitě této nadějné běžkyně. „Rovinatá trať sice vypadala jako snadná, ale běželo se hodně rychle a jak opakované přeběhy prudké terénní vlny, tak ostré zatáčky, ve kterých jsme téměř zastavovaly, mi sebraly hodně sil,“ uvedla Tereza po závodě.

Utopie? Uvidíme vůbec takhle zaplněné hlediště?
Musíme mít prostor pro přípravu, míní Miroslav Nesnídal

Tituly mistrů republiky si od Lužnice odvezli Ondřej Gajdoš (dorost, Slovan Liberec), Jan Škarban (Škoda Plzeň, žáci), Matyáš Kocman (Loko Břeclav, mladší žáci), Kateřina Hadravová (Česká Lípa, dorostenky), Eliška Koletová ( Hvězda Pardubice, žákyně) a Monika Železníková (Slovácká Slavia Uherské Hradiště, mladší žákyně).