„Peking byl neuvěřitelně monstrózní, pro mě navíc úplně první multisportovní akce, takže si pamatuji především to, jak jsem byl celou dobu v šoku, kolik je všude okolo mě sportovců, jak velká je olympijská vesnice, jak profesionálně a maximálně připravené byly všechny sportoviště a další věci," vzpomíná Petr Koukal, který dodává: „Nejsilnější vzpomínky mám na zahájení na stadionu Ptačí hnízdo, kde bylo téměř sto tisíc diváků."

V Londýně nesl český badmintonista vlajku. „Londýn byl oproti Pekingu podstatně „kompaktnější" olympiáda, která pro mě ale měla velký význam vzhledem k příběhu, který jí předcházel. Samozřejmě velkou roli na těch nejúžasnějších vzpomínkách sehrála moje role vlajkonoše a fakt, že v Londýně bylo obrovské množství českých fanoušků. Přijela tam také moje rodina s přáteli a oproti Pekingu měl člověk možnost všechny ty emoce prožívat se svými nejbližšími," přiznává Petr.

Toho trochu mrzely na hrách vlastní výsledky. „Bohužel jsem na obou vypadl v základní části turnaje a nepostoupil do bojů o medaile. V Číně jsem byl ještě opravdu mladý a nezkušený, v Londýně zase velmi slabý po prodělané nemoci. Věřím, že do třetice se to snad podaří právě v Riu," věří Koukal.

Ten nedávno ve Finsku získal celkem slušnou porci bodů do kvalifikace. „Ta začala v květnu 2015, dlouho se mi nedařilo tak, jak bych si představoval, a proto stále nemám účast na vůbec jistou. Ale pátým místem ve Finsku jsem si výrazně pomohl. V současné chvíli jsem po odehrání třiceti turnajů po celém světě na čtyřiatřicátém místě z celkových osmatřiceti postupujících z redukovaného světového žebříčku a do konce zbývají poslední tři turnaje. Věřím, že se mi podaří postupovou pozici udržet a postoupím i na třetí olympijské hry v řadě. Byl by to krásný konec kariéry," sní Petr Koukal, se kterým se Deník spojil těsně po přistání v Peru! „Na nadcházejícím turnaji bych byl spokojen minimálně s postupem do čtvrtfinále, což by znamenalo zisk dalších důležitých bodů," počítá Koukal.

Mnoho fanoušků zajímá, jestli oslavil s biatlonistkou Gabrielou Soukalovou zisk glóbu. „Na oslavy skutečně ještě nebyl čas. Od konce její sezony jsme se viděli jen minimálně. Jsme domluvení, že to oslavíme začátkem května společně s mojí kvalifikací do Ria," usmívá se Petr Koukal.