Pořádáme vlastní volejbalové turnaje a předváděcí akce pro děti, kde si mohou volejbal vyzkoušet a zjistit, zda je zrovna volejbal ten správný sport. Také spolupracujeme se středočeským krajským volejbalovým svazem a náš trenérský tým čítá 10 vyškolených trenérů.

Pracujeme s chlapci i děvčaty již od 6 let věku, předkládáme jim volejbal zábavnou formou a zpestřujeme tréninky míčovými hrami, využíváme speciální míče a pravidla minivolejbalu. V průběhu školního roku kromě pravidelných tréninků připravujeme víkendová soustředění a v rámci letní přípravy týdenní volejbalový kemp.

Za velký úspěch v poslední době můžeme považovat získání uznávaného metodika a šéftrenéra Luboše Bednáře do našeho týmu, absolventa PF Ústí nad Labem a trenérské školy specializace volejbal UK Praha, trenéra 1. třídy. Od roku 1991 profesionální trenér (Dukla Liberec), který má za sebou řadu úspěchů, 2 federální tituly U17 kadetky Textilana Liberec, bronz z Extraligy mužů ČR, stříbrnou medaili z Mistrovství světa armád v Sofii (1993), trenérské zkušenosti z Extraligy juniorek i z mezinárodní volejbalové scény a mnoho dalších úspěchů. I on někdy musí odpočívat, a to například u oblíbeného filmu Casablanca.

Ilustrační foto
Králův Dvůr představí plány na novou sezonu

Díky jeho úspěchům ve vedení ligových i reprezentačních družstev najdou děti svůj vzor a cíl, kterého by jednou chtěly dosáhnout. I vzhledem ke krátké existenci klubu, a tudíž viditelnému handicapu ve výchově mládeže, se postupně daří naplňovat všechna mládežnická družstva. Z hlediska metodiky by se v těchto kategoriích měly zdokonalovat herní činnosti jednotlivce, taktická příprava a vnímání volejbalové hry jako celku. V našem klubu ovšem musíme pracovat i v těchto kategoriích na úplných základech a správném provedení jednotlivých herních činností, jelikož někteří hráči mají za sebou teprve 1 rok volejbalového růstu.

V kategorii přípravky má oddíl tyto skupiny barevného minivolejbalu:

  • Žlutá (1. a 2. třída prvního školního stupně)
  • Oranžová (2. a 3. třída prvního školního stupně)
  • Červená (3. a 4. třída prvního školního stupně)
  • Zelená (4. a 5. třída prvního školního stupně)
  • Modrá (5. a 6. třída prvního a druhého školního stupně)

V této kategorii se zaměřujeme především na rozvoj pohybových aktivit (atletika, gymnastika) a míčových aktivit (základy ovládání míče od odbití vrchem prsty a spodem po základy bloku a útočného úderu).

Do tréninkového procesu v kategorii žáků a žákyň se pravidelně zapojuje 17 svěřenců. Absolvují 2 tréninkové jednotky týdně. V tréninku se zaměřujeme na rozvoj základních schopností a dovedností. Na rozvoj schopností se zaměřujeme v úvodní a v závěrečné části tréninku. Na rozvoj dovedností – tedy rozvoj jednotlivých technik odbití a na základní herní činnosti jednotlivce – se zaměřujeme v hlavní části tréninkové jednotky. Z jednotlivých schopností se zaměřujeme především na rozvoj pohyblivosti a obratnosti. Z technického hlediska provádíme rozvoj odbití obouruč vrchem (prstová technika) a odbití obouruč spodem (bagrová technika). Na těchto činnostech pracujeme jak individuální, tak skupinovou formou. Cílem je automatizace a správná technika provedení těchto herních činností. Dále pak pracujeme na základních herních činnostech jednotlivce, a to především přihrávka, nahrávka, podání a útočný úder.

Králodvorský volejbal navštěvují i dospělí. U této kategorie se hraje smíšený volejbal ve dvou tréninkových jednotkách. Zaměřujeme se na komplexní volejbalová cvičení, protože se pravidelně účastní volejbalových turnajů a je třeba týmy připravit jak po volejbalové, tak i taktické stránce.

Zprávu zaslala Světlana Veselá

Ilustrační foto.
Rekonstrukce přinese tři kruhové objezdy