Vy jste tady každý rok?

Jo, od roku 2008.

A pravidelně se umisťujete?

Pravidelně v Českém poháru, kromě minulého roku, kdy jsem byl zraněný.

A letos se také cítíte na nějaké vyšší příčky?

Konkurence je každý rok větší a větší, takže skromně říkám, že nevím. Nejsem si jistý, ale uvidíme. Budu se snažit samozřejmě zaskákat co nejlépe. Když se to povede, tak by to samozřejmě na nějaké příčky mohlo být.

HighJump 2015.
Skokanská elita se divákům předvede v lomu

Kde a jak často trénujete?

Přes zimu trénuji v budějovickém bazénu, relativně často, řekněme třikrát čtyřikrát týdně. Přes léto se snažím vždy, když je počasí a čas, někam vyjet. Rozhodně to ale není pravidelné, takže těžko říct.

Kde jinde závodíte?

Závodil jsem teď třeba na mistrovství Evropy ve Švýcarsku, dokonce se ještě pořádá takový dceřiný závod Highjump Cup v Trhové Kamenici u Pardubic. Takže vlastně tři závod za sezonu.

Jak vnímáte atmosféru akce tady v Hřiměždicích?

Oproti jiným závodům je to uvolněnější, přece jen je to otevřené mistrovství České Republiky. Je to doplněné o spoustu doprovodného programu, lidé se sem jezdí i bavit, nejen závodit. Takže určitě je ta atmosféra uvolněnější než na jiných závodech, třeba ve Švýcarsku. Tím, že jsou upjatější, všechno je striktnější. Ve Švýcarsku se musí všechny skoky hlásit dopředu, co bude kdo skákat, kdežto tady ne.

Je mezi závodníky nějaká nevraživost nebo rivalita?

Ve skutečnosti, proč mám tento sport hodně rád, je, že tu sice nějaká rivalita existuje, ale taková zdravá a bratrská. Protože všichni si přejeme v těch závodech vždy to nejlepší. Když bychom chtěli, aby se někomu něco nepovedlo, tak to může znamenat, že zůstane na vozík. Takže jsme všichni kamarádi a žádná nevraživost nefunguje.

Michal Navrátil.
Na High Jumpu padl rekord, výšku dvaatřicet metrů pokořil Michal Navrátil

Máte někdy strach při náročnějších skocích?

Mám. Nevím, jestli bych to nazval úplně strachem, ale já na tuhle otázku odpovídám, co už mám naučeno: Strach je dobrý sluha, ale špatný pán. Takže je třeba mít respekt, nesmí se tím však člověk nechat pohltit.

Michal Navrátil.
Nohy se mi klepaly ještě chvíli po tom, co jsem po skoku odešel, říká Navrátil
Skokan do vody Michal Navrátil.
Skokan Michal Navrátil: V koutku duše vás až mrazí z nebezpečí v každém skoku
Highjump
Osmnáctý ročník Desperados Highjump představí vyšší skoky i hudební hvězdy

ŠÁRKA SPÁČILOVÁ