Tofas Bursa – Nymburk 93:96

Domácí celek začal hodně nervózně, naopak Nymburk předvedl téměř ideální čtvrtinu. Začali jí Vojtěch Hruban s Haydenem Daltonem, kteří se postarali o prvních patnáct ze sedmnácti bodů. Hosté hráli pozorně, nechybovali a přesně stříleli z dálky. Když pak dal sedm bodů za sebou Martin Kříž a následovaly dvě trojky Petra Bendy, byl na začátku druhé čtvrtiny náskok Nymburka už šestnáct bodů.

Jenže pak se Nymburku přestalo dařit v útoku, přišly chyby a Bursa se chytla. Ještě do poločasu domácí snížili na pět bodů a v tlaku pokračovali i po změně stran. Neskutečnou šňůrou 16:0 tak srovnali na 45:45.

Zlatá tretra Ostrava - 59. ročník atletického mítinku, 8. září 2020 v Ostravě. Hod oštěpem Barbora Špotáková.
Špotáková: Pusťte děti do škol! Hejnová na sítích šíří optimismus

O chvíli později rozjetý Tofas vedl už o deset bodů, než dal důležitou trojku Hayden Dalton a Nymburk se vzpamatoval. Pomohla k tomu i zónová obrana. Velmi dobré minuty hrál především nejzkušenější z hráčů Petr Benda, který týmu pomáhal na obou stranách hřiště. Svými nájezdy pak ničil soupeře Retin Obasohan, který sbíral jeden faul domácích za druhým.

Nymburku se tak povedlo srovnat na 69:69 a vzápětí se dostat i do tříbodového vedení. Ještě padesát vteřin před koncem vedl Nymburk o bod, pak ale dal trojku nejlepší hráč domácích Ugürlu. Jenže Omar Prewitt stihl vzápětí srovnat, a když ani jeden z týmů nevyužil své poslední útoky, šlo se do prodloužení.

V něm největší hvězda domácí Kilpatrick dala trojku s faulem, ale následně odpověděl trojkou Benda a Hruban vrátil Nymburku vedení, které ještě upevnil dalším důrazným nájezdem Obasohan. Belgický reprezentant pak devatenáct vteřin před koncem zvýšil na rozdíl čtyř bodů, ale Kilpatrick trojkou deset vteřin před koncem ještě zařídil drama. Prewitt však oba trestné hody proměnil.

Tofas měl ale ještě poslední střelu, kterou mohl srovnat, a po chybě Prewitta byl volný Akoon-Purcell, ovšem volnou trojku neproměnil a Nymburk mohl slavit.

David Šváb