V letohradském areálu zrovna skončila úvodní disciplína her, běžecké závody volnou technikou, a většina závodníků se přesouvala do šaten. V nastalé vřavě však obě sestry nešlo přehlédnout. Díky vlastní bundě se jménem byly snadno rozpoznatelné. „Závodilo se nám dobře,“ řekla Kateřina, která se právě vyklusávala po závodě.

V úvodním vystoupení na tři kilometry volnou technikou skončila patnáctá, její sestra sedmnáctá. „Běžky máme jen jako okrajový sport, navíc nejsme letos moc rozježděné.“

Dvojčata se totiž věnují primárně jiným sportům. A navíc v létě. Bojují v plaveckých bazénech a na cyklistických tratích. „Na republikovém mistrovství v plavání jsem byla třikrát první a třikrát druhá. A v triatlonu jsme se na republice se ségrou umístily první a druhá,“ pochlubila se Kateřina.

Slavnostní zahájení her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky v pardubické Tipsport Areně.
Olympiáda dětí a mládeže odstartovala. Středočeši při nástupu oslnili oblečením

Na zimní olympiádě jsou dívky společně podruhé, před dvěma lety se představily také v Ústeckém kraji, kde v závodě na dva kilometry volnou technikou obsadily čtvrté a páté místo. „Na minulých hrách se mi líbilo víc, byly tam lepší tratě. A taky jsme se umístily lépe,“ řekla Kateřina. Denisa sestře oponovala. „Je to tady pěkné, líbí se mi tu víc než na olympiádě v Ústí,“ prohlásila.

A co sourozenecká rivalita? „Když jsou intervalové závody, tak většinou jezdím po ségře, což mě hodně nervuje. Docela se hecujeme,“ prozradila Denisa. „Znám sourozence, kteří také běhají na lyžích a na tréninku si píchají hůlky mezi nohy, aby ten druhý spadnul. Ale to my neděláme,“ řekla pobaveně.

Středočešky čeká na olympiádě ještě závod na dva kilometry klasicky, pak se vrátí k přípravě na republikové mistrovství světa v plavání.

Do budoucna však některý ze sportů půjde stranou. A Kateřina, mistryně republiky na 200 metrů znak, má jasno. „Asi omezíme běžky, protože v plavání se nám daří víc.“

Zdroj: Youtube
6. Zimní olympiáda dětí a mládeže slavnostě vyvrcholila ve Žďáře nad Sázavou.
Cíl Středočechů na dětské olympiádě? Příjemně překvapit!

Autor: Jiří Vachtl - člen programu Mladí novináři na ODM 2018