Lukáš Bauer, stříbrný olympijský medailista v běhu na lyžích (nyní trenér v Polsku): „U nás je tradiční kuřecí řízek, vinná klobása a bramborový salát. Kapr se moc neujal.” 

Jakub Kornfeil, motocyklista z Moto3: „Kapr nebo jiná ryba a hromada cukroví. K Vánocům to prostě patří a člověk si rád dopřeje.“ 

Fabiana Bytyqi, profesionální mistryně světa v boxu: „Sváteční večeři máme trochu po Albánsku, takže kromě kapra a řízku bude i chobotnicový salát a losos. Od každého si dám trošku.“

Anna Fernstädtová, skeletonistka s česko-německými kořeny: „Od léta nejím maso, takže musím vymyslet něco, co si dám. V Německu jsme mívali klasické párky, nebo husu a k tomu bramborový salát, babička v Česku dělala kapra.”

Michael Krmenčík, fotbalový reprezentant: „Bude kapr i řízek, ale místo rybí polévky si dáme vývar s játrovými knedlíčky. Bude nás u stolu hodně, budeme u tchyně, která má větší kvartýr.“

Jan Micka, plavecký rekordman: „Nejdříve si dám kapra, pak vepřový a kuřecí řízek. A takto pokračuji do absolutního zhroucení.”

Aneta Holasová, gymnastka kvalifikovaná na olympiádu do Tokia: „I během svátků se hodně hlídám. Každá porce kapra pro mě znamená kilometr běhu navíc.”

Kapr, nebo řízek? Unikátní průzkum mezi sportovci.Zdroj: Deník

Pohledem nutričního experta

Mlsání během vánočních svátků může u sportovců vyvolat nepříjemnosti. „Problém není ani tak v kaprovi nebo řízku, ale v tom, že sportovci potřebují neustále pohyb. Jakmile začnou jíst a mají volno, hrozí, že přijdou o natrénovanou výkonnost a ztloustnou,“ vysvětlil Pavel Suchánek, odborník na výživu. Základem je prý sebekázeň a fyzická aktivita. Specialista, který pomáhal třeba i s nastavením správného stravování u mládežnických fotbalových reprezentací, doporučuje kapra nesmažit, ale upéct. A dát si třeba ! méně salátu, kde bude méně majonézy. Další možností je zdravější náhražka - jogurt.