Úkolem bylo v určeném období zdolat na kole dvacet předem daných vrcholů. Na každém se jako důkaz vyfotit a všech dvacet dokumentačních fotografií zaslat naráz pořadatelům.

"Věřím, že po loňském zabíhacím ročníku se dostala koruna do podvědomí dalších cyklistů, proto letos očekávám větší zájem," uvedl hlavní organizátor Ondřej Machů, jenž se nechal inspirovat mateřskou soutěží na Valašku, která má velkou tradici a vstříc výškovým metrům se tam vydávají stovky cyklistů.

Každý z účastníků pojímá závod po svém. Jedni honí čas, jiní, jako například sportovní redaktor Kladenského deníku Jiří Nagy, chtějí vidět nová místa a prožít dobrodružství spojená s blouděním, jimž se málokdo vyhne. Pokud ovšem nepoužívá navigaci.

"Nepotřebuji se měřit s jinými. Zajímavější pro mě je poměřit se sám se sebou a prožít pár hodin v přírodě," prohlásil nejstarší pokořitel pražské koruny. 

Loni zamířili lovci vrcholů na Rakovnicko, Kladensko, Litoměřicko, Berounsko, Příbramsko, Prahu západ, Benešovsko a Kolínsko. Podobné to bude letos, přičemž přibude i Mělnicko a Boleslavsko.

Na splnění úkolu má každý cyklista téměř osm měsíců. "Bonusem je poznání nových, zajímavých míst v dosahu hlavního města, přičemž není podmínkou, že se cíl nachází vysoko na kopci," doplnil Machů a prozradil, že letošní ročník čítá devatenáct nových míst s tím, že pouze posvátný Říp se opakuje.

Záleží na každém účastníkovi, jaké pořadí si při zdolávání zvolí. Stihnout to musí od 7. dubna do 30. listopadu 2018. Bližší informace najdete na www.vrkopa.cz. 

A jak všeobecně definuje vrchařské koruny autor základní myšlenky Adam Hloch ze Vsetína? "Jsou to cykloturistické akce pro milovníky jízdních kol a přírody bez rozdílu věku, výkonnosti a pohlaví," uvedl.

Mimochodem v Česku se letos pojede čtrnáct korun, přičemž pražská patří vzhledem k okolnímu terénnímu profilu mezi snadnější.

Seznam cílů 2018

1 Rotunda sv. Petra a Pavla na Budči, Zákolany, okres Kladno
2 Rozhledna Skalka, Vyžlovka, okres Praha-východ;
3 Říp, rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha, Mnetěš, okres Litoměřice
4 Park Vrch sv. Kříže (Parukářka), Hlavní město Praha
5 Rozhledna Děd, Beroun
6 Barokní areál Skalka, výškový bod poustevna, Mníšek pod Brdy, okres Praha-západ
7 Petřínská rozhledna, Hlavní město Praha
8 Vyhlídka Hostibejk, Kralupy nad Vltavou, okres Mělník
9 Hrad Točník, okres Beroun
10 Vyhlídková věž kostela sv. Petra a Pavla, Mělník
11 Nebušická vyhlídka, Divoká Šárka, Hlavní město Praha
12 Rozhledna Špulka, Rozhledna Lbosín, Divišov, okres Benešov
13 Velká Amerika - lom, Mořina, okres Beroun
14 Rozhledna Pepř, Jílové u Prahy, okres Praha-západ
15 Vysoký vrch, Malé Kyšice, okres Kladno
16 Svatý Jan pod Skalou, vyhlídka, Svatý Jan pod Skalou, okres Beroun
17 Zřícenina hradu Jenčov, Běleč, okres Kladno
18 Vyhlídka Hvíždinec, Dobřichovice, okres Praha-západ
19 Radimovka, výškový bod Petříkov, okres Praha-východ
20 Zámek Benátky nad Jizerou, okres Mladá Boleslav