Podnikatelé mohou získat desetitisíce korun (nejméně 50), ale i statisíce (maximálně 300) – přičemž platí, že poskytnutá podpora nesmí převýšit tři čtvrtiny nákladů projektu; strop je 75 procent. K dalším podmínkám patří časový limit: doba realizace projektu je stanovena na osm měsíců od podání žádosti.

K rozdělení mezi žadatele je připraveno pět milionů korun. Zájemci o podíl z těchto peněz se již mohou hlásit; příjem žádostí zahájilo SIC v tomto týdnu (přičemž průběžně je bude vyhodnocovat a dvakrát měsíčně schvalovat příspěvky). Na rozdíl od minulých výzev k podávání žádostí se celková částka dělí mezi dva podprogramy.

Ilustrační foto.
Přijeďte se nechat okouzlit i hýčkat, lákají střední Čechy Němce v Berlíně

Peníze na inovace i rozvoj

První z podprogramů, na který jsou vyhrazeny čtyři miliony korun, nabízí malým a středním podnikům již dobře známé dotace na spolupráci s výzkumními organizacemi (těmi v minulosti byla nejčastěji pracoviště vysokých škol v Praze – především Českého vysokého učení technického a České zemědělské univerzity). Novinkou je, že jeden zájemce může v tomto podprogramu předložit až dvě žádosti.

Druhý z podprogramů, pro který je vyčleněn milion korun, je nově zaměřen na start-upy (začínající a rychle se vyvíjející společnosti). Vedle dotací na spolupráci s výzkumnými organizacemi je možno získat i peníze na rozvoj prostřednictvím nákupů vybavení či dalších služeb; platí však, že minimálně desetina peněz musí být určena na součinnost s vědeckým týmem.

Ilustrační foto.
Sníh je důležitý pro množství podzemní vody. Čeká nás suché léto?

Zlepšit produkty i informace o nich

Dalších pět milionů korun je připraveno na takzvané kreativní vouchery, v jejichž rámci budou středočeské firmy moci získat příspěvky na spolupráci s tvůrčími pracovníky – od odborníků na reklamu až po designéry či architekty. Žádat o jejich poskytnutí bude možné od 1. dubna, přičemž v tomto případě je maximální výše podpory na jeden projekt stanovena na 150 tisíc korun (pouze v případě průmyslového designu jde o dvojnásobek, tedy 300 tisíc korun).

Příklady uplatnění inovačních voucherů:
- Advanced Materials – JTJ Kamenné Žehrovice: fasádní nátěr s nanotechnologií schopnou čistit vzduch
- Diribet Beroun: revoluční program, který dokáže předvídat budoucí opotřebení jednotlivých součástí výrobku
- Elon Technologies Čelákovice: přelomová elektroluminiscenční fólie se schopností léčit či zmírňovat některá onemocnění
- G Impuls Jeneč: nová metoda v práci geofyziků při sledování masivu pomocí takzvané vybuzené polarizace
- GenRex Roztoky u Prahy: genetické testy, které pomáhají zabránit přenosu vrozených onemocnění a deformací zvířat na další generace
- Natural Hradištko: zmapování vlivu prostředí na plodnost plemenných býků zásobujících inseminační stanici
- Pivovar Ferdinand Benešov: nové produkty jako piva s přidanými extrakty z bylin nebo bezlepkové pivo
- Rigaku Innovative Technologies Europe Dolní Břežany: rentgenová kamera s největším rozlišením na světě

Zdroj: Středočeské inovační centrum; podrobně o dřívějších projektech s-ic.shinyapps.io/MapPortal

Více informací čtěte ZDE:

a ZDE:

Spalničky. Ilustrační foto.
Za dva týdny přibyly v kraji čtvery spalničky
Ilustrační foto.
Na krajské poháry kraj chystá statisíce