„Mák ošetřený termostabilizací lze považovat za méně hodnotný z potravinářského hlediska,“ řekl Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.
Jsme maková velmoc
Česko je v pěstování máku velmocí prvního řádu, toho potravinářského se zde vypěstuje bezmála třetina celosvětové produkce. „Český mák má ve světě dobré jméno,“ řekl Jaromír Gec ze spolku Český modrý mák.
Z roční sklizně, jež se v průměru pohybuje kolem 25 tisíc tun, jde asi 85 procent na vývoz. Exportéři ročně vyvezou mák asi za miliardu korun. „Je to víc než za chmel, toho se vyváží za 800–900 milionů korun,“ řekl Václav Lohr ze spolku Český modrý mák.
V zahraničí se kromě rostlin pěstovaných ilegálně pro výrobu tvrdých drog pěstuje hlavně technický mák využitelný ve farmacii. Z plodiny využívá jen makovinu – makovice s částí stonku. Odpadem jsou semena – bývají dřevitá, bez chuti či nahořklá a mohou být znečištěna alkaloidy. Vzhledem k nízké ceně o ně přesto mohou mít zájem někteří výrobci potravin. Spotřebitel až do konzumace nemá šanci poznat, že jde o nekvalitní náhražku.
Tradice i zdraví
Tradiční pěstitelé označují mák za „superpotravinu“, neboť obsahuje mnoho vitaminu E i řadu minerálních látek: měď, zinek, hořčík, železo a vápník. Toho v něm je obsaženo dokonce dvanáctkrát více než v kravském mléku. „Je dobrým zdrojem nutričně významných látek a jeho konzumace může pomoci v prevenci osteoporózy, zlepšit paměť či kvalitu nehtů a vlasů,“ uvedla specialistka na potravinářskou legislativu Markéta Chýlková.