„Pamatuji si, když se hotel otvíral, tehdejší starosta pronesl větu podívejte se, jak to bude sloužit lidu minimálně čtyřicet let. Kdo by tenkrát věřil, že to odhadl zcela přesně,“ komentovala uzavření hotelu obyvatelka Jaroměřic Marie Novotná.

Uzavření hotelu, včetně restaurace s bowlingem potvrdila také společnost, která objekt vlastní a hotel provozovala. „Po skončení vládních opatření neplánujeme provoz obnovit. Hotel i restaurace jsou trvale uzavřeny. Objekt plánujeme prodat,“ informovala Taťána Pavelková ze společnosti RheaHolding.

Pivní obchůdek v pivovaru v Dalešicích
Propad až o devadesát procent. Minipivovary na Vysočině zachraňují okna a soudky

Podle místních byl hotel centrem společenského dění. „Pořádaly se tam všelijaké akce, od školení řidičů, přes plesy, svatby až po pohřby. Je to jediné zařízení ve městě, které mělo větší ubytovací kapacitu. Chodili jsme tam občas s rodinou na obědy, nebo si zahrát bowling. Je to škoda,“ povzdechla Novotná.

Co bude s hotelem dál není jisté

Provozující společnost plánuje objekt prodat. „Vážný zájemce prozatím není,“ sdělila Pavelková. Majitelé nabídli budovu k odkupu městu. „Ředitel společnosti Josef Kolář, nám sdělil, že jej můžu prodat za kupní cenu k jednání třiceti milionů korun,“ řekl starosta Jaroměř nad Rokytnou Karel Müller.

Jaroměřická radnice s případným odkupem vyčkává. „Náš přístup je, že předpokladem každé investice je i byznys plán. Zatím nám po všech úvahách nepřipadá, že využití takové investice a její následný provoz by pro samosprávu města bylo přínosem. Hotel nemá výtah a přestavba prostor na plnohodnotné byty by si vyžádala velké finanční investice. Navíc budova nemá sál s kapacitou větší než sto dvacet lidí. Zatím s majiteli nejednáme,“ dodal starosta Müller.

Nemocnice Třebíč.
Nemocnice v Třebíči shání peníze na dýchací přístroje. Pomoci má sbírka

K hotelu a restauraci patří také přilehlý obchod s vínem. Ten na rozdíl od zbytku funguje i nadále. „Vinotéka má jiného provozovatele a je nadále otevřena,“ potvrdila Pavelková.

Hotel Opera byl slavnostně otevřen na podzim roku 1980. Ustál komunistický režim, sametovou revoluci a zvládl si udržet místo i v době nástupu nových ubytovacích zařízení v okolí. Jaroměřický hotel od počátku poskytoval ubytování pro hudebníky a zpěváky, kteří každoročně vystupovali na Mezinárodním hudebním festivale Petra Dvorského.