Dodací lhůty se u některých komodit prodloužily už v minulém roce, letos musí stavaři čekat na zboží i několik měsíců. Někteří stavebníci současnou situaci přirovnávají k době dávno minulé.

„Je to jako za komunismu. Stavíme v Králově Dvoře dům a kvůli ztracenému bednění jsme museli na jaře stavbu zastavit na tři měsíce. Teď už zase stojíme přes měsíc kvůli nedostatku červených cihel. Některé stavebniny si na určité druhy materiálu udělaly dokonce pořadníky,“ stěžuje si Karel Linhart na už dlouhodobý nedostatek stavebního materiálu.
Cihly nebo izolace přitom chybějí i těm, kteří staví svépomocí a nespotřebují materiálu tolik.

„Ve stavebninách jsem se musel zapsat do pořadníku na cihly. Čekací doba je všude alespoň tři měsíce,“ popsal současnou situaci Michal Doležel, který rekonstruuje rodinný domek. Částečně i kvůli tomu se rozhodl ve větší míře stavět z použitých cihel.

Stoupající ceny

Stavaře ale netrápí jen nedostatek cihel a izolantů, ale i jejich stoupající ceny. Podle majitelů stavebnin na Berounsku je to ale celorepublikový problém, který se týká zejména vaty, cihel, ztraceného bednění ale i polystyrénu. Ten sice je, ale má delší dobu dodání. Cena izolační vaty stoupla zhruba o padesát procent. Loni ji stavebniny nakupovaly za dva tisíce a letos už za tři tisíce korun. U cihel stoupla cena o deset až patnáct procent. Hodně záleží na tom, o jaký sortiment jde. Zdvojnásobila se i čekací lhůta na materiál.

„Těch nedostatkových komodit je více. Na některé se ale čeká jen měsíc, na jiné déle. Například na ytongy čekám měsíc. Dnes mi třeba přišel z ytongu dopis, že v případě, že budu chtít vyvézt ještě letošní roku, musím ho objednat do konce října. Když ho objednám v listopadu, tak ho letos už nedostanu,“ uvedl majitel lochovických stavebnin Ivo Polanský s tím, že současný stav ale ovlivňuje i doprava. „Když už to zboží je, tak zase chybí doprava. Podobná situace byla určité období i v loňském roce, ale ne v tak velké míře,“ dodal Polanský.

Zateplování paneláků

Podle majitelů stavebnin nestačí kapacity výrobců, které jsou nastavené na běžný zájem stavebníků při současném stavebním boomu jednoduše pokrýt zvýšenou potřebu. Ta je dána nejen tím, že je stavební sezona, ale zejména tím, že se do stavby pustili i ti, kteří ji dlouhodobě odkládali, protože šetřili peníze či si vyřizovali potřebná povolení a teprve nyní se po několika letech do ní pustili.

„Na velký nedostatek izolačních materiálů má vliv zejména velký boom v zateplování panelových domů. Jen v centru Berouna vidíte lešení od začátku letošního roku na několika domech. Zatepluje se v Tyršově ulici i v ulici Na Náhonu. Nečeká se jen na izolační materiály, ale i na výrobu zábradlí k venkovním lodžiím,“ uvedl Rostislav Procházka.

Trend rostoucí stavební produkce potvrzují i nejnovější čísla Českého statistického úřadu, podle kterých v srpnu meziročně vzrostla o 11,9 procent. Produkce v pozemním stavitelství zaznamenala meziroční nárůst o 10,3 procenta, produkce inženýrského stavitelství pak o 15,8 procenta.

Nepříznivou situaci by na trhu se stavebninami mohlo podle vyjádření stavařů trochu zmírnit zimní počasí. Některé stavební práce se totiž mohou vykonávat jen při určitých venkovních teplotách.

Vojta Hubinger ze skupiny Moped složil hymnu pro florbalisty Králova Dvora.
Vojta Hubinger - bojovník se životem složil hymnu