Je tomu tak třeba ve Výzkumné stanici vinařské Karlštejn. Na začátku zářijového třetího týdne zatím sklidili pouze jednu ranou odrůdu. „Letos je vše opožděné a sklidili jsme zatím jedinou odrůdu, Solaris. Cukernatost je díky teplému září dobrá a výnos také. Kvůli vlhčímu roku jsme se trochu potýkali s plísní, zároveň mají ostatní odrůdy kvůli studenějšímu létu zpoždění. Počítáme tak, že začneme sklízet až koncem září, v říjnu,“ uvedl vedoucí stanice Zdeněk Beneš. Karlštejnské víno se dá ochutnat v malé prodejně vedle místní pošty nebo přímo v budově stanice.

Teprve ve středu zahájili sklizeň prvních hroznů na burčák odrůdy Polar v kutnohorském Vinařství Žáček. „Přesto že nás minulý rok zasáhl, cena a kvalita burčáku zůstává stejná. A protože je burčák část procesu výroby vína, tak i naše vína zůstávají kvalitou a cenou stejná. Kvalitní burčák = kvalitní víno. Burčák i vína i čerstvě natrhané hrozno bude možné zakoupit na vinici na Gruntecké nebo v našem novém obchůdku v Tylově ulici,“ sdělila vinařka Soňa Žáčková.

Se sklizní odrůd na burčák začali také v dalším kutnohorském vinařství, Vinných sklepech Kutná Hora. Také tady je sezona opožděná. Podle generálního ředitele Vinných sklepů Kutná Hora Lukáše Rudolfského má sklizeň zpoždění minimálně dva týdny. Počasí podle něj ale vinaře netrápilo jen letos. „Poslední tři roky jsou velice nevyzpytatelné, v přírodě se dějí velké změny a do poslední chvíle v podstatě nevíme, jaká bude úroda,“ popsal vinař.

Tak deštivou sezonu nepamatují ani na vinici Grébovka v Praze. „Posledních pět šest let jsme si stěžovali na sucho. Nepamatuji však, že by v Praze v červenci spadlo tolik vody jako letos,“ sdělil správce vinohradu Grébovka v Praze 2 Pavel Bulánek.

Letošní vlhké počasí využil především k dosazovaní nových keříků révy. „Ten kdo dosazoval a nečekal plody, bude letos asi spokojený, roste všechno. Kdo ale čekal plody, asi tolik spokojený nebude, hnije totiž také všechno,“ popsal vinař, který letos zápasil s plísní révovou, přesto je však s úrodou zatím spokojen.Sázelo se i na vinici Salabka v pražské Troji. V bohnické serpentýně vinař Tomáš Osička vysadil na 1500 hlav Ryzlinku rýnského. Sklizeň si Osička bilancovat zatím netroufá. „Hrozny ale vyzrávají a jsou zdravé,“ řekl.

Situace se neliší ani na Mělnicku. „Se sklizní jsme začali, připravujeme burčák. Nadměrnost vláhy byla letos opravdu velká, do toho bylo chladno. Jaro se zpozdilo minimálně o dvacet dnů, takže klimatický rok je problematický. Cukernatost je poměrně nízká a kyselina výrazná, více je té jablečné než vinné,“ popsal Vojtěch Kušina ze Školního statku Mělník.

Přesto se ale domnívá, že plísně, které úrodu potrápily i tady, se podařilo uhlídat. „Objevovala se i na jiných plodinách, okurkách či bramborách. Pokud to pěstitelé neošetřili, měli velký problém. Jenže když prší, nedá se na vinici vyjet a ani nic stříkat,“ podotkl vinař, který navíc přiznal, že má strach i o podzimní hrozny. „Mám obavy, aby je nenapadla plíseň šedá, ta pak hrozen celý spálí. Je to podobná choroba jako na jahodách,“ vysvětlil Kušina. Burčák si ale chválí.