„Restauraci máme totálně zavřenou. V pivovaru rozjíždíme novou varnu, měli jsme naplánovanou její přestavbu ještě před koronavirem,“ připomněla Mayerová. V době omezení pokračovaly zednické práce a přeměna starých varen na nové. „To už je nyní hotové a zahajujeme zkušební provoz. Máme více výdajů než příjmů. Jsme v situaci, kdy není na vyskakování,“ řekla provozovatelka Berounského medvěda.

Že se v této náročné době těžko podniká, potvrzuje i Nikos Arabadzis, majitel restaurace Český dvůr v Berouně. „Výdejová okénka, která máme, nepokryjí ani náklady na provoz samotné restaurace. A to se nebavíme o personálu a dalších nákladech,“ vysvětlil. Důvod je prostý: řada lidí je kvůli koronaviru doma a vaří si sama. „Jsme na dvaceti procentech jídel, která jsme dělali, když jsme měli otevřeno,“ porovnal současnou situaci s dobou před koronavirem.

Jak dlouho zvládne v tomto režimu fungovat, majitel podniku netuší. „Vesměs záleží na tom, jak nám pomůže stát, jestli pošle kompenzace, které slibuje. Pokryjí alespoň nějaké náklady. Také záleží na tom, jestli nám pomůže domácí, u kterého jsme v podnájmu,“ poznamenal Arabadzis.

Záleží i na dalším vývoji situace. „Kdyby měla trvat déle než rok, tak to nemá cenu držet – a tím celé odvětví padá,“ odhadl majitel Českého dvora, podle kterého je nezbytné vzít v úvahu také fakt, že se lidé těžko budou vracet do restaurací.

„Blíží se Vánoce, lidé začínají šetřit, také proto, že se obávají ztráty zaměstnání. Už teď chodí méně lidí pro jídla. Čím déle bude současná situace trvat, tím méně budou mít peněz,“ řekl Nikos Arabadzis o svých obavách z toho, že by se mohl zopakovat scénář z doby finanční krize zhruba před deseti lety. „K nějakým opatřením jsme přistoupili už v době, kdy jsme museli zavřít v osm večer. Stahovali jsme personál, na směně byly jen dvě servírky, po obědech stačila na pivo jen jedna,“ připomněl.

Hana Mayerová z Berounského medvěda si neumí představit, že by měl následovat další koronavirový rok. „Vycházíme z toho, že jde o abnormální situaci, kterou jsme dosud nezažili. Netroufnu si na prognózu, situace se pořád mění, někdy i ze dne na den,“ poznamenala.

Hospody v době koronaviru

- restaurace často fungují v režimu výdejového okénka nebo rozvozů

- restauratéři ale upozorňují, že nemají takové tržby

- mnoho z nich čeká na podporu státu kvůli současným opatřením

- podle některých si lidé v současné době doma častěji vaří a šetří peníze