V rámci programu Platinn nabízí SIC šéfům možnost debatovat o budoucím rozvoji svého podnikání a možnostech změn se zkušeným expertem, který už schopnost uplatnit dobré nápady prokázal ve svém dřívějším působení. A současně s nadhledem, protože neřeší každodenní záležitosti chodu firmy.

Takové setkání je vždycky užitečné a může se stát cenným impulsem, hodnotí vlastní zkušenost majitel kovozpracující firmy Metal Arsenal z Lysé nad Labem Roman Mokoš, jenž pohled do budoucna probíral s lektorem Kamilem Košťálem.

„Je zajímavé vyslechnout si názor zkušeného člověka z obdobných provozů,“ ohlíží se Mokoš za spoluprací v rámci poradenství. S tím, že konfrontace názorů nabízí příležitost dopracovat se ke zlepšení. A to ne nějakým přebíráním rad, ale vlastními silami: „Je samozřejmé, že výsledek a zhmotnění jeho doporučení je dané managementem naší společnosti.“

Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.
Povodí Vltavy prozradí, co bude chtít letos nakupovat

Výběr externího konzultanta oceňuje Petr Behenský ze společnosti Neofyt Stříbrná Skalice, vyrábějící kosmetické i léčivé přípravky s přírodními složkami. „Již v úvodní fázi spolupráce jsme dokázali provést oponenturu a návrhy opatření souvisejících s právě nastavovanou střednědobou strategií rozvoje,“ připomněl.

Podporou firem rozvíjet region

Program Platinn bude SIC nadále rozvíjet. To, že máme dobu koronavirovou, která překresluje vzorce podnikání, ani to, že se po volbách zcela změnilo vedení kraje, jež na tento projekt schvaluje peníze, na jeho pokračování nic nemění. Středočeští radní na Platinn vyčlenili 1,5 milionu korun.

Firmám působícím v regionu tak chtějí pomoci odhalit inovační příležitostí a nastartovat změny vedoucí k růstu firmy. A tím vlastně přispět k rozvoji regionu, upozornil náměstek hejtmanky Věslav Michalik (STAN), který je současně předsedou správní rady SIC. „Jde o efektivní a na míru šitou podporu, která je oproti běžným dotačním nástrojům přizpůsobená skutečným potřebám firem,“ připomněl Michalik.

Platinn podle něj představuje možnost nabídnout všem, kteří chtějí své podnikání kvalitativně posunout, právě takovou pomoc, která jim nejvíc prospěje. O tom, jak je tento program užitečný, vypovídá mimo jiné fakt, že se vedle středních Čech rozvíjí i v sedmi dalších českých i moravských krajích; všechny sdílejí síť expertů. A zájem o přistoupení projevují ještě tři další i hlavní město Praha.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Počty Středočechů s koronavirem se snižují. Po tisících denně

Ze schválené částky 1,5 milionu korun budou hrazeny náklady na konzultační hodiny expertů ve firmách a sdílené náklady na fungování společné platformy Platinn.cz, připomněla Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Podpora v Platinn je rozdělena do dvou fází, přičemž první z nich je pro firmu zdarma a může trvat maximálně 40 hodin spolupráce s expertem,“ konstatovala.

Pokud má firma zájem pokračovat, nastává – třeba i opakovaně, když je třeba probrat něco dalšího – druhá fáze, jež může zahrnovat maximálně 80 hodin konzultací. „Druhá fáze je vždy z poloviny spolufinancovaná firmou, zbytek je hrazen z veřejných zdrojů,“ upřesnila Frintová.

Poradí expert, který už něco dokázal

- Program Platinn funguje na principu partnerství tří stran. První z nich je expert s dlouhodobými zkušenostmi z vlastního podnikání nebo z vysokého managementu. Další stranou je malá nebo střední firma, která řeší výzvy nebo problémy spojené se svou expanzí nebo rozvojem. Třetím partnerem je inovační centrum, jež má detailní znalost prostředí, dokáže firmy s inovačním potenciálem identifikovat a celý program v regionu realizuje.

- Expert je při debatách předcházejících rozhodnutí o budoucích změnách partnerem majitele nebo ředitele firmy. Jeho úlohou je s pomocí vedení firmy naplánovat potřebné změny a podpořit jejich efektivní implementaci v prostředí firmy.

Zdroj: Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje s kompetencí pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování