Zmrzlinářství je jedním z gastro řemesel, kde výrobci hledají nové zajímavé chutě nebo ty už prověřené vylepšují. V berounské Gelaterii Bonté se snaží sázet především na kvalitu zmrzlin vyrobených podle vlastních receptur.

Letošní novinkou jsou zmrzlinové dorty. „Jde o klasickou zmrzlinu různých příchutí, kterou podáváme pěkně ozdobenou a ve tvaru dortu – například čokoládový s jahodovou zmrzlinou a ozdobený jahodami a čokoládou. Odnesete si to jako dort, který si můžete libovolně naporcovat. Ale pořád jde o zmrzlinu,“ vysvětluje spolumajitel provozovny Jan Mareš.

Restaurace U Kropáčů.
Ke Kropáčům na pivo i gulášek. Někdejší berounská čtyřka připomíná irské puby

Gelaterie Bonté je otevřena celoročně, ale právě s příchodem teplého počasí se vracejí populární sorbety. „Léto je prostě o sorbetech, takže se snažíme mít nabídku vyrovnanou se smetanovými zmrzlinami. Mezi novinky patří maracuja, plánujeme vyrobit višňovou a konečně se nám povedlo sehnat velmi dobrý zdroj dračího ovoce, na které jsme tedy pyšní. Jinak v naší klasické nabídce sorbetů si lze vybrat mango, banán, jahodu, rybíz, malinu, meruňku, broskev, citrón a další,“ říká Mareš.

Bedny plné jahod

Mezi nejpopulárnější sorbety patří jasně jahodový. „Ten si zajímavě konkuruje se zmrzlinou s příchutí slaného karamelu. V sezoně jahod, která zrovna přichází, samozřejmě používáme čerstvé jahody. Takže nám začínají ty klasické akce, kdy jich koupíme bedny a pak hezky ručně čistíme. Mimo sezonu kupujeme mraženou speciální odrůdu, která je červená i uvnitř. V obou případech do zmrzliny dáváme několikanásobně vyšší poměr ovoce, než je zákonem doporučené minimum,“ prozrazuje zmrzlinář.

Parkovací automat. Ilustrační snímek.
Parkovací automaty v Berouně nahradí nové. A lepší, budou umět vracet peníze

Chybět nesmí samozřejmě ani mléčné zmrzliny, které podle Mareše vyvažují nabídku sorbetů. Novinkou je borůvkový kefír. „Pro děti to je například příchuť Kinder Bueno. Plánujeme také do nabídky přidat zmrzlinu s příchutí karamelové mléčné rýže nebo čokoládovou s amarena višněmi. Ta už je v prodeji, ale ještě ji ladíme a zřejmě zkusíme i nějaké další višně,“ připomíná Mareš.

Mléčný shake na přání

Zmrzlinové shaky, které jsou druhou novinkou sezony, budou v nabídce i na přání. „V podstatě z každé zmrzliny, která v ten moment bude ve vitríně v nabídce, uděláme mléčný koktej. Už jen čekáme na stroj, který bychom měli dostat v dohledné době. Moc se na shaky těšíme, protože je nikdo nenabízí a budou zajímavým doplňkem k našim zmrzlinám,“ dodává podnikatel.

Turbulentní rok v podobě drahých energií a vysoké inflace zahýbal cenami i v berounské gelaterii. „Bohužel jsme museli v porovnání s loňským rokem přistoupit k mírnému zdražení. I když ceny výrobních vstupů stále rostou, zmrzlina šla nahoru asi jen o zhruba pět korun. Tomu se prostě nedalo vyhnout. Po zbytek roku se budeme snažit ceny udržet na uzdě,“ říká Mareš.