Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČRZdroj: archiv AMSP

Asociace malých a středních podniků ČR o toto řešení dlouhodobě usilovala. Naším cílem bylo, aby podnikatel nemusel pátrat, kdy co vešlo v platnost a zda termín náhodou nepropásl. Je to cenný krůček ke kultivaci legislativní džungle, která se váže k podnikání.

Vyšší zatížení

O něco méně potěší další zvýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění u živnostníků. Ty se odvíjejí od průměrné mzdya ta loni opět lámala rekordy.

Zálohy na pojistné se tak letos živnostníkům zvýší celkem o tři sta korun měsíčně.  Minimální měsíční záloha na důchodové pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (s hlavní činností) se pro rok 2020 zvyšuje na 2544 korun a záloha na zdravotní pojištění se zvyšuje na 2352 korun.

Celkem tedy každý živnostník měsíčně odvede minimálně 4896 korun plus samozřejmě daň z příjmu.

Vše na jednom místě

Pro část podnikatelů bude od května změnou zavedení elektronické evidence tržeb. Jde o všechny zbývající obory, které zatím do systému nespadaly, tedy například o kadeřnice, taxikáře, cukráře, zubaře, veterináře, obkladače atd.

Dobrou zprávou je, že se konečně podařilo shromáždit všechny formuláře s dopadem na podnikatele na jednom místě – na portálu BusinessInfo.cz.

Podnikatelé již nemusí složitě vyhledávat tiskopisy státní správy na řadě různých pracovišť a internetových stránek. Tuto skutečnost velmi oceňujeme!

Ilustrační foto.
Radíme čtenářům: Jak splácet úvěr při ztrátě zaměstnání či nemoci?

Tématem dalšího dílu poradny 2. března bude daňová problematika.