Ve špatně přístupném terénu zasáhl požár podněcovaný větrem 2,5 hektaru hrabanky. Na místě bylo zapotřebí větší množství cisteren k dovážení vody – a nakonec se do zásahu zapojilo 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Jen během pondělka zasahovali hasiči ve středních Čechách u několika lesních požárů – a ani v dalších případech se nejednalo o nějaké nicotné zásahy. Už dvě hodiny před polednem byl II. stupeň poplachu vyhlášen na Benešovsku, kde hořel les u Křivosudova. Devět jednotek tam likvidovalo několik ohnisek po pálení zbytků po těžbě dřeva.

Rovněž II. stupeň požárního poplachu, v jehož rámci zasahovalo deset jednotek, byl v pondělí vyhlášen na Praze-východ, kde hořely dřevník a tráva v lese na ploše asi 200 metrů čtverečních – přičemž vítr plameny dále rozfoukával.

Z dohledu na dodržování koronavirových zákazů.
Dohled na dodržování koronavirových zákazů víkendem neskončil

Požáry v přírodním prostředí – tedy kdy hoří lesní porost nebo tráva – zaznamenávají středočeští hasiči v posledních dnech ve větších počtech. Připouštějí, že hezké počasí přímo vybízí úklidům zahrádek i v lesích spojených s pálením – nicméně upozorňují, že v současné době máme poměrně suché, ale někdy i celkem větrné počasí.

Vyzývají proto každého, aby zvážil, zda je nyní pálení nezbytné. A pokud už někdo cítí potřebu škrtnout sirkou nebo zapalovačem, apelují na každého, kdo se tak rozhodne, ať má oheň neustále pod kontrolou a zabrání jeho nechtěnému rozšíření.

Ilustrační foto.
Jedeš tam, kam koukáš, předávají jezdcům zkušenost policejní motorkář