„Majitelům se podařilo vyhodit hořící stromek z okna, čímž zamezili větším škodám,“ připomněla pohotovou reakci, jež uchránila rodinný dům.

Na hasiče zbylo nejen dohašení doutnajícího stromku. Prohlédli také vnitřek domu termokamerou, aby se ujistili, že nehrozí další nebezpečí; asistovali rovněž u odvětrávání zakouřených prostor. To se však už obešlo bez nasazení techniky: stačilo otevřít okna. „Příčinou požáru byla neopatrnost při manipulaci s otevřeným ohněm,“ konstatovala Fliegerová.

Psycholog středočeské záchranné služby Ondřej Heřman.
Jediný opilý muž dokázal během hodiny zaměstnat šestnáct lidí

Celkově hasiči Štědrý den ve středních Čechách hodnotí jako „poměrně klidný“. Během čtvrtka zaznamenali celkem 33 událostí. Jedenáct z nich byly takzvané technické zásahy, kdy se většinou jednalo o odstraňování stromů: ať už spadlých, nebo nebezpečně nakloněných a pádem hrozících. Z dopravních nehod svátečního dne si pomoc hasičů vyžádaly čtyři. A požárů bylo třeba likvidovat devět.

Zřejmě nejzávažnější z nich vzplanul na Rakovnicku, kde v rekreační osadě Čistý Rybník u Lužné shořela zděná chata za půl druhého milionu. A práci měli nejen hasiči, ale i zdravotničtí záchranáři, kteří se museli postarat o zraněného majitele. K ohni, který byl ohlášen přesně ve čtyři odpoledne, sice první jednotka dorazila po necelých deseti minutách – na první pohled už však bylo zřejmé, že je zle: chytu plameny zcela zachvátily.

Náledí na silnici
Od pátku mohou v celé zemi namrzat silnice a chodníky, varují meteorologové

„Hasiči v dýchací technice nasadili na uhašení čtyři vodní proudy a v 16.45 hodin měli oheň pod kontrolou; velitel zásahu tak mohl operačnímu středisku oznámit lokalizaci. Za další dvě hodiny byl požár zcela zlikvidován,“ přiblížila mluvčí průběh zásahu.

Dobrovolní hasiči z Lužné však na místě strávili ještě nejen štědrovečerní chvíle, ale i celou noc: jejich jednotce byla nařízena dohlídka nad požářištěm až do sedmé ranní. „Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele nedbalost,“ uvedla Fliegerová k okolnostem události.

Požáry od prskavky i svíček ve vaně

Ohořelý vánoční stromek.Zdroj: HZS PrahaVarováním pro nynější sváteční období mohou být i dva štědrovečerní případy pražských hasičů. Těsně před sedmou večer hořel stromeček, který zapálila prskavka, v bytě v Pasteurově ulici v Krči. I když byl částečně uhašen ještě před příjezdem hasičů, na vybavení bytu vnikla škoda odhadovaná na sto tisíc korun. Z preventivních důvodů navíc hasiči pro uživatele bytu volali i záchranáře.

Preventivně přivolali záchranku kvůli přítomnosti dítěte u požáru také o hodinu později na Vyšehrad, kde hořelo v koupelně. Třicetitisícovou škodu tam mělo na svědomí pouštění ořechových skořápek se svíčkami ve vaně z akrylátu – přičemž se prokázalo, že tento plast je snadno hořlavý a uvolňuje se velké množství zplodin. Naštěstí se plameny výrazněji nerozšířily.

Letošní vánoční ohně byly v Praze jiné než na Štědrý den v loňském roce. Tehdy hasiči likvidovali jediný požár bezprostředně související s oslavami Vánoc – a hořel tehdy adventní věnec.