Na výsledky jejich zkoumání ještě bude třeba počkat. Vyšetřovatel středočeských hasičů, jenž už vyloučil cizí zavinění, však již leccos tuší. Odhaduje, že viníkem zřejmě bude shledána technická závada elektroinstalace.

Požár nákladního auta v Chrášťanech.
Čtyři jednotky hasičů zasahovaly u požáru nákladního auta

K požáru v Žampachu byli hasiči přivoláni uprostřed noci na neděli: v půl čtvrté. Na místo vyjeli nejen profesionálové z nejbližší stanice v Jílovém a z Benešova, ale rovněž jednotky sborů dobrovolných hasičů: taktéž z Jílového u Prahy a z Kamenného Újezdce. „První jednotka byla na místě za šest minut od vyhlášení poplachu. V té době byli všichni obyvatelé domu venku a nikdo z nich nebyl zraněn,“ informovala mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. S tím, že kvůli mrazivému počasí je hasiči umístili do kabiny jednoho ze zásahových vozidel. „Na zdolání plamenů byl zpočátku nasazen jeden C proud, který posléze hasiči doplnili o druhý – a také o dva D proudy,“ konstatovala Kereková. Upřesnila, že požár měl snahu pohltit celý dům: šířil se z verandy po čelní dřevěné stěně pod střechu s plechovou krytinou. „V objektu se nacházela propan-butanová láhev, kterou hasiči zanedlouho nalezli, vynesli ven a ochlazovali,“ uvedla dále Kereková k nočnímu zásahu.

Ve čtvrt na pět měli hasiči plameny bezpečně pod kontrolou, mohlo dojít na rozebírání střechy a vyhledávání skrytých ohnisek hoření. Před sedmou hodinou byli s likvidací hotovi. Na místě pak mohla zůstat už jen dobrovolná jednotka z Jílového, jež dostala za úkol dohlížet na požářiště do deseti hodin. Na místě ale bylo rušno i během dopoledne, kdy se tam střídali policejní psovod i technici pracující na zkoupání příčin požáru. Náhradní ubytování zajistil obyvatelům domu zasaženého požárem starosta.