Mohutný požár haly a letadla v Doubravčicích na Kolínsku má svoji oběť. „Hasiči z budovy vynesli torzo lidského těla. Na místo byl přivolán koroner,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

Hala, v níž mělo parkovat letadlo, začala hořet ve středu kolem třetí odpoledne. Dým z hořícího objektu byl vidět i ze vzdálenosti několika kilometrů.

Z požáru rodinného domu v obci Radovesnice II.
Plameny šlehaly v noci ze střechy rodinného domu v Radovesnicích II

Hasiči přijeli na místo ve chvíli, kdy byla hala plně zasažena a ze střechy šlehaly plameny. „Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Na místo bylo povoláno 18 hasičských jednotek,“ uvedl na twitteru mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Před 18. hodinou byl snížen stupeň požárního polachu na druhý. Na místě zůstává 10 zasahujících jednotek.

"K požáru pravděpodobně došlo nezvládnutím přistávacího manévru," řekl mluvčí hasičů.

Hasičům se podařilo jedno z letadel zaparkovaných v hangárů vytlačit ven a dostat je tak mimo nebezpečí. Na místě zasahují i pyrotechnici, kteří kontrolují, zda v hangáru nejsou uloženy systémy aktivující rozevření padáků.

"V 19:50 je na místě 10 jednotek požární ochrany. Další jednotky se budou vracet na své základny a bude snížen požární stupeň na I. Probíhá ohledání torza letadla," informovali na twitteru středočeští hasiči. 

Vyšetřovatelé pracují s variantou špatného přistávacího manévru. Podle dostupných informací se jednalo o ultralight. Jednou z možností je také přímý pád letadla na hangár.

Zdroj: Deník/Michal Bílek

Majitel objektu předběžně vyčíslil škodu na 11 milionů korun. Pravděpodobnou obětí je pilot z letadla, které nezvládlo přistání.

O požáru informovala i obec na Facebooku. "Na letišti v Doubravčicích došlo k požáru, jednotky IZS už jsou na místě. Je pravděpodobné, že si hasicí vozy budou plnit cisterny vodou z našeho vodojemu, proto může docházet k poklesu tlaku vody. Prosíme o ohleduplnost a uvolnění průjezdu záchranných vozidel," uvedla obec Doubravčice.