Druhý nejvyšší – přičemž ten úplně „top“ je určen jen pro tak mimořádné maléry, že se ani neoznačuje jako „čtvrtý“; nese pojmenování „zvláštní“. Předběžný odhad způsobené škody dosahuje 5,5 milionu korun.

Zprvu byly na místo vyslány čtyři hasičské jednotky. Nicméně už během jízdy k ohni nechal velitel zásahu vyhlásit druhý poplachový stupeň. Mohutný černý dým, viditelný na vzdálenost několika kilometrů, nenechával nikoho na pochybách: tohle je větší požár.

Zdroj: Youtube

„První jednotka byla na místě za deset minut od prvotního ohlášení. Bylo zjištěno, že požár zasáhl převážně garáž – a dále se rozšiřuje na rozsáhlý rodinný dům, ve kterém se nikdo nenacházel,“ přiblížil prvotní zjištění mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Připomněl, že hasiči se snažili bránit dalšímu šíření plamenů, avšak oheň měl zprvu navrch.

„Vzhledem k tomu, že dům měl dřevěnou šindelovou střechu, která byla ze spodní části zakryta obložením, požár se i přes veškerou snahu rozšiřoval střešní konstrukcí a půdním prostorem dál. Po příjezdu byla následně nasazena také výšková technika,“ uvedl Svoboda. Majitel upozornil, že v garáži se nachází i několik tlakových lahví, které bylo nutné ochlazovat.

Zdroj: Youtube

Velkému odběru vody potřebné k hašení místní slabá hydrantová síť nestačila, a tak velitel zásahu společně s řídicím důstojníkem rozhodli o vyhlášení třetího poplachového stupně umožňujícího povolávat další posily s cisternami. Nakonec se zapojilo sedm profesionálních jednotek a rovná desítka dobrovolných. Až z krajské centrály v Kladně bylo do Jesenice vysláno mobilní operační středisko, jehož nasazení si hasiči pochvalovali: výrazně usnadnilo komunikaci na místě události.

Vítanou pomocí při dlouhodobém zásahu za teplot kolem nuly bylo také zapojení Asociace dobrovolných záchranářů ČR sídlící v nedalekém Vestci. Její tým nejen zajistil teplé nápoje, ale postaral se i o zázemí v podobě nafukovacího stanu, kde si hasiči mohli odpočinout a ohřát se.

Zdroj: Youtube

Když se před šestou večer podařilo dostat plameny pod kontrolu, bylo možno snížit poplachový stupeň z trojky na druhý. „Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování,“ připomněl Svoboda. Hasiči na místě zůstali až do rána, přičemž na požářiště nedohlíželi jen příslušníci místní dobrovolné jednotky, jak bývá obvyklé; setrvala tam i jedna profesionální.

Příčina vzniku požáru zůstává předmětem dalšího šetření, které bude pokračovat i během úterka. „Vyšetřovatelé pracují s několika verzemi,“ naznačil v noci Svoboda, že prozatím je brzy byť i na předběžné závěry. Několik verzí, z nichž některé varianty postupně vylučují a upřesňují, zvažují hasiči v rámci vyšetřování standardně. Základem bývá trojice možných alternativ: technická závada, nedbalost či úmysl; přidávat se však mohou i další – například řádění přírodních živlů či třeba vnější vlivy v podobě nehody.

Požár dodávek v Jinočanech.
Kvůli závadě parkující dodávky shořela tři auta

Hasičské jednotky zapojené do zásahu v Jesenici:

* Středočeský kraj:
- profesionální: Benešov, Jílové, Řevnice, Říčany
- dobrovolné: Dolní Břežany, Dolní Jirčany, Jílové u Prahy, Osnice, Vestec, Zlatníky, Zvole

* Hlavní město Praha:
- profesionální: Chodov, Krč, Modřany
- dobrovolné: Běchovice, Kolovraty, Libuš

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Požár autobusu na sjezdu z dálnice D1.
V ranní dopravní špičce hořel na D1 autobus
Požár střechy celodřevěné chaty ve Vraném nad Vltavou.
Požár od komínové spáry spolykal tři sta tisíc
Požár stodoly a automobilů v Chyňavě.
Plameny spolkly stodolu v Chyňavě i s automobily