Jestli budete chtít využít na cyklistickou dovolenou auto, stačí vám správný nosič kol. V případě že ne, nabízí se cestování veřejnou dopravou. To je pro většinu z nás běžná, mnohdy i každodenní záležitost. Pokud má ale být nově vaším cestovním parťákem kolo, měli byste vědět, jaké možnosti a pravidla pro přepravu jízdních kol kde platí.

Mikulovský zámek vévodí kraji pod Pálavou.
Za vínem a pohádkovou „živou vodou“

Kolo ve vlaku

Cestování s kolem ve vlaku je pohodlné a poměrně laciné. Místo pro kolo poskytují prakticky všichni velcí železniční dopravci, ale liší se systémem a pravidly přepravy. Vždy je proto dobré si předem vyhledat konkrétní spoj, zjistit zda kola přepravuje, jakým způsobem a pokud budete cestou přestupovat, myslete i na přípoje.

České dráhy

Ve vlacích Českých drah, největšího železničního dopravce v ČR, je možné přepravovat kolo dvěma způsoby. Klasickým způsobem je přeprava jako spoluzavazadlo. Kolo si cestující sami naloží, vyloží a během cesty na něj dohlížejí. Díky tomu je mají hned po vystoupení z vlaku připravené na další cestu „v pedálech“. Druhým způsobem je úschova během přepravy. Kolo je uloženo pod dohledem zaměstnance drah ve speciálním voze a cestující se o něj po celou dobu cesty nemusí starat. Ve výstupní stanici si ho ale musí u „cyklovozu“ zase včas vyzvednout.

Vyhledání takto vybavených spojů je jednoduché, v jízdním řádu je na tyto služby pro cykloturisty upozorněno například piktogramem. České dráhy nabízejí přepravu jízdních kol i v dalších zvlášť neoznačených spojích, kde bývají k dispozici obvykle místa pro dvě až tři jízdní kola. Jízdní kola tak České dráhy ročně přepraví skoro ve všech více než 7 tisících vlacích. Jízdní kola lze spoji Českých drah přepravovat po celý rok, a to včetně zahraničních destinací.

Ani u velmi aktivních cyklistek nemá jízda žádný negativní dopad na sexuální život
Jaký má vliv cyklistika na milostný život žen?

Cena za přepravu kola ve vlaku Českých drah se vztahuje k délce trasy a pohybuje se mezi 30 a 99 Kč za samotnou přepravu. Při využití úschovy během přepravy se platí navíc jednorázový poplatek za vlak a v některých spojích, hlavně v dálkových vlacích jako jsou railjety, SC Pendolino, EC / IC vlaky atp., je povinná nebo doporučená rezervace.

České dráhy kola jen nepřepravují, ale i půjčují. Stejně jako v předchozích letech budou i letos fungovat půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Otevřené budou v celkem 70 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 9 jen po předchozí objednávce. Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Kromě trekingových kol si zájemci můžou ve 22 stanicích vypůjčit také elektrokola a v 19 půjčovnách koloběžky.

RegioJet

S RegioJetem je možné kola přepravovat pouze ve vlacích na rychlíkové lince R8 (Brno–Přerov–Ostrava–Bohumín), a to pouze po předchozí rezervaci a do vyčerpání kapacity míst ve vlaku. Přeprava kol je možná pouze ve 2. třídě (Low cost) a poplatek je 30 Kč. Vyhrazený oddíl pro kola najdete na začátku, případně na konci vozu. Za přepravované kolo společnost RegioJet nijak neručí. Na ostatních linkách (RJ) RegioJet přepravu jízdních kol ani větších koloběžek neumožňuje.

Leo Express

Společnost Leo Express má v každém vlaku kapacitu pro čtyři kola. K přepravě je nutná rezervace, rezervační systém vám už při objednání řekne, zda je ve vlaku pro kolo místo, nebo ne. Cena za přepravu jednoho kola je 49 Kč. Sedět budete tak, abyste na své kolo viděli, nástup je snadný, protože vlaky jsou nízkopodlažní.

Arriva Express

Regionální dopravce Arriva nabízí přepravu jízdních kol ve vlacích do vyčerpání kapacity. Na svém webu uvádí, že v každém vlaku je místo minimálně pro 8 kol. V případě, že máte zájem o rezervaci místa pro kolo, musíte využít zákaznickou linku 725 100 725.

Dítě s přilbou na kole
Přilba na kolo může vašemu dítěti zachránit život

Kolo v autobusu

Přeprava kol autobusem, s výjimkou cyklobusů, je komplikovanější. Často autobusem kolo vůbec převážet nelze, a pokud ano, tak zabalené jako nadměrné zavazadlo a jen v omezeném počtu. Každý dopravce má jiná pravidla a jiné kapacity.

RegioJet (Student Agency)

Přeprava kola je možná pouze v případě, že je kolo složené a zabalené nejlépe do textilního obalu tak, aby nepoškodilo další zavazadla. Balík se navíc musí vejít do předepsaných rozměrů (max. 140 × 80 × 35 cm). Množství takto přepravovaných kol je určeno obsazeností konkrétního spoje, obvykle jde o 2 kola. Místo pro kolo si musíte rezervovat předem, poplatek je 20 Kč.

FlixBus

FlixBus odveze kolo i v nesloženém stavu v autobusech vybavených zadním nosičem s kapacitou pět kol. Rezervační systém vám umožní rezervovat jen takové, které převoz kol umožňují. Spoje, jež nosič nemají nebo ho mají už zabraný, budou označeny hláškou „tento spoj je plně obsazen“. Alternativně můžete kola přepravovat v zavazadlovém prostoru jako „zvláštní zavazadlo“. V takovém případě musí být kolo složené a zabalené a součet jeho rozměrů nesmí přesáhnout 240 cm. Na nosiči ani v zavazadlovém prostoru nelze přepravovat elektrokola žádného typu.

Cyklostezka okolo Ostravice, 10. dubna 2021 ve Vratimově.
Buďte na kole neodolatelná a nepřehlédnutelná

Leo Express

Leo Express umožňuje přepravu jízdních kol pouze na vybraných spojích, které jsou vybaveny přívěsem nebo speciálním prostorem, kam si kolo uložíte při nástupu. V rezervačním systému stačí zaškrtnout, že chcete přepravovat kolo, a ve výsledcích ihned uvidíte, zda je to možné.

Cyklobusy v ČR

Nejlepší služby pro cestování s kolem poskytují jednoznačně cyklobusy, které mají pro přepravu kol buď upravený interiér, nebo jsou vybaveny speciálním přívěsem. Linky cyklobusů najdeme ve většině českých regionů, především v turisticky atraktivních lokalitách. Cyklobusy můžete využít, pokud se vydáte s kolem například za krásami Krkonoš, Šumavy, Beskyd, Jizerských, Orlických, Železných nebo Krušných hor.

Cestování s kolem v Praze

Přeprava jízdního kola v rámci prostředků Pražské integrované dopravy není ničím komplikovaným. Lze jej s sebou možné vzít do všech druhů veřejné dopravy kromě autobusů. Umožněním přepravy jízdních kol pomáhá hromadná doprava překonávat méně bezpečné úseky v rušných městských ulicích a usnadňuje zdravý pohyb na kole i méně zdatným cyklistům.

V metru můžete kolo přepravovat zdarma vždy na první a poslední plošině každého vozu, což neplatí pro plošinu úplně na začátku soupravy (ihned za řidičem), kde je převoz kol zakázán. Na každé plošině mohou být převážena maximálně dvě kola. Zda můžete mít na dané plošině kolo umístěno, poznáte podle symbolů na dveřích.

Přeprava jízdních kol v pražských tramvajích je možná pouze ve vybraných úsecích ve směru z centra. Přeprava kol je zdarma. Kolo byste vždy měli umisťovat na plošiny určené k přepravě kočárků. Na každé plošině lze přepravovat maximálně dvě kola.

Rekreační cyklisté preferují roviny, ale ani horské oblasti pro ně nejsou zapovězené
Jezdí celá rodina: podívejte se na tipy na cyklovýlety

V autobusech pražské MHD jízdní kola přepravovat nelze. Mezi výjimky patří linka AE na letiště, kde je povoleno kolo přepravovat v případě, že je zabalené pro leteckou přepravu, a také sezónní linka 147 ze zastávky Dejvická do zastávky Výhledy, přičemž v tomto případě je autobus vybaven nosiči na kola. Obě linky poskytují přepravu kol zdarma.

Přeprava jízdních kol na lanové dráze na Petřín je zdarma. Ve voze mohou být přepravována nejvýše dvě kola, přepravují se vždy v druhém oddílu vozu.

Přepravu kol umožňují zdarma i všechny přívozy Pražské integrované dopravy. Může ale dojít k omezení kvůli zvýšenému počtu cestujících, proto je nutné dbát pokynů převozníků.

Více o cyklistice najdete na Deník.cz. Staňte se dnes digitálním předplatitelem a získáte zdarma e-knihu plnou cyklotras po celém Česku. Více na: predplatne.denik.cz/cyklodenik