JAXA již dříve uvedla, že pokud budou mít dopravené vzorky stejnou černou barvu jako Ryugu, budou téměř určitě z této planetky pocházet. Až do pondělí nebylo jisté, zda se to podařilo. Plán byl, že se Hajabusa 2 vrátí s přibližně 100 miligramy vzorků z planetky vzdálené kolem 300 milionů kilometrů od Země.

Vizualizace sondy Hajabusa 2
Úspěšná mise. Japonská sonda odebrala vzorky z asteroidu Ryugu

"Chtěli jsme získat 100 miligramů nebo víc, a to jsme rozhodně dostali," uvedl podle agentury Reuters na tiskové konferenci představitel JAXA Hirotaka Sawada. Dodal, že když vzorky poprvé spatřil, ztratil řeč. "Bylo to opravdu jiné, než jsem čekal. Bylo toho docela dost," řekl k obsahu vzorků v kapsli.

Hajabusa 2 se vydala na cestu k planetce, jejíž stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, ze základny na jihu Japonska začátkem prosince před šesti lety. K cíli dorazila v polovině roku 2018, po letu vesmírem trvajícím tři a půl roku. Na podzim téhož roku pak zahájila plnění záměru celého projektu - hledat stopy původu Sluneční soustavy.

Odebrání vzorků 

Nejprve v září a pak v říjnu na Ryugu zdárně vysadila na dvou různých místech tři robotické aparáty. Loni v únoru a v červenci následovalo dvojí úspěšné krátké dosednutí sondy na těleso a odebrání vzorků. V prvním případě jen čistě z povrchu a ve druhém z kráteru uměle vyhloubeného v dubnu vypáleným měděným projektilem.

Kapsle, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga, po přistání na poušti v jižní Austrálii. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2
Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga se vrátila na Zemi. Vyzvedl ji pátrací tým

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy poté, co se vzdálila od Slunce a ochladila se, byla voda a další organické látky dodány na Zem meteority podobnými jako Ryugu, uvedla agentura Kjódó.