Důvodem byla obava, že by onemocnění mohlo během zimy zahltit londýnský zdravotnický systém. Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka mohou nařízená opatření platit i měsíce. Zároveň s tím začaly i evropské země zavírat před Brity své hranice, v naději, že tím zamezí proniknutí zmutovaného viru. Vědci zatím marně volají: Prosíme, uklidněte se!

Je nakažlivější. Až o 70 procent. A nemáme ho pod kontrolou. Tak zněly prvotní informace, která britská vláda o nové mutaci koronaviru zveřejnila. Pravda je ovšem taková, že se to neví jistě.

Letiště Praha v době krize způsobené koronavirem.
Opatření proti zmutovanému viru: Letadla z Británie nesmí do Česka

„Je třeba říci, že oněch 70 procent, je založeno na modelování a ne na laboratorních experimentech. Nemůžeme ani vyloučit, že zveřejněné údaje o přenositelnosti nejsou ani tak dílem nových vlastností viru, ale spíše za nimi stojí lidské chování. Celkově se pak domnívám, že máme v tomto případě velký nedostatek ověřených dat,“ sdělila pro americký deník The New York Times na novou mutaci poradkyně britské vlády a infektoložka ze skotské univerzity St. Andrews Muge Ceviková.

Podle vědců má britská mutace asi 20 variant, včetně té, která umožňuje efektivnější replikaci a přenos. Od začátku pandemie již byly identifikovány tisíce drobných modifikací genetického materiálu koronaviru.

Podobná mutace i v JAR 

I v Jižní Africe již měsíce bojují s podobnou mutací koronaviru. Dokonce byla již nalezena u 90 procent odebraných vzorků. A rovněž i zde si povšimli, že spíše než unikátní a pro člověka nebezpečné vlastnosti viru, je pro jeho rychlý a úspěšný přenos důležité neopatrné chování lidí a jejich podceňování nebezpečnosti koronaviru.

„V každém případě to je varování, že se musíme mutacím více věnovat. Je evidentní, že se budou šířit a my musíme být schopni je rychle nalézat a specifikovat jejich vlastnosti,“ uvedl Jesse Bloom, evoluční biolog z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu.

Aplikace vakcíny proti covidu-19 - ilustrační foto.
Blatný: Typ vakcíny proti koronaviru si nebude možné vybírat

Podle Blooma nejsou pro vědeckou obec mutace koronavirů žádným překvapením. Odborníci se po celou dobu pandemie snažili veřejnost i vlády na tuto eventualitu upozornit, přesto je reakce států na britskou víkendovou informaci nepřekvapila. Vědecké nuance nesmí hrát při rozhodování o lidských životech roli: Opatrnost především.

Bude imunní na očkování?

Britské oznámení ihned nastolilo důležitou otázku. Bude nový koronavirus odolný proti právě schváleným vakcínám? Odborníci veřejnost uklidňují: „Nikdo se nemusí obávat, že dojde ke katastrofické mutaci, která naši imunitu podpořenou vakcinací dokáže lehce porazit. Jediná mutace nikdy nebude vypínačem celé naší obranyschopnosti,“ zklidňuje paniku Bloom. Podle imunologů je třeba ke vzniku nového a nebezpečnějšího viru, na nějž by současné vakcíny nebyly vůbec účinné, akumulace více modifikací. „A to netrvá měsíce – ale roky,“ uvedl dále.

Aby virus dokázal překonat všechny nástrahy očkování a naší imunity, musí nashromáždit co nejvíce mutací, z nichž každá mu umožní narušit naši obranu. Některé viry, jako třeba chřipka, hromadí tyto změny poměrně rychle  – jiné, jako třeba spalničky, se skoro vůbec nemění.

Cestující v roušce na letišti Schiphol poblíž nizozemského Amsterdamu
Britská mutace koronaviru není pod kontrolou. Státy EU ruší spojení

„Ale dokonce i chřipka potřebuje pět až sedm let, aby se zcela vymanila z imunitního rozpoznání,“ uvedla pro NYT klinická epidemioložka z londýnské univerzity Queen Mary Deepti Gurdasaniová.  „Vědci si původně mysleli, že nový koronavirus je stabilní a že je nepravděpodobné, aby unikl imunitní odpovědi vyvolané očkováním. Ale během posledních několika měsíců se ukázalo, že k mutacím dochází. Jak se tlak na něj s masovým očkováním bude zvyšovat, myslím, že mutace budou stále běžnější. Proto je třeba virus hlídat," doplnila.

Podle vědců se musí během nadcházející roku proočkovat 60 procent celosvětové populace a držet počet nakažených, pomocí preventivních opatření, na co nejnižší míře, čímž se, mimo jiné, zminimalizuje možnost významné mutace viru.

Dobrou zprávou ale je, že moderní technologii použitou ve vakcínách firem Pfizer-BioNTech a Moderna je jednoduché upravit a aktualizovat. Rovněž jsou tyto vakcíny schopny vybudit u člověka masivní imunitní reakci. To znamená, že koronavirus bude potřebovat pěknou řádku let, než bude nutné očkovací séra inovovat.