Sdělení izraelských vědců z Tel Avivské univerzity je nebezpečné a jednoduché zároveň. Jihoafrická varianta koronaviru je v prolomení lidské obranyschopnosti po očkování vakcínou společnosti Pfizer-BioNTech výrazně schopnější než její příbuzné. Studie je jedinečná, protože Izrael používal Pfizer k očkování téměř výhradně, například Moderna se zde dávkovala zcela minimálně. 

Univerzitní vědci společně s kolegy ze zdravotnické společnosti Clalit sekvenovali výtěry 150 Izraelců, kteří měli pozitivní test na covid, přestože byli očkování. „Kde bychom očekávali jeden případ jihoafrické varianty, viděli jsme osm,“ popsala výskyt Adi Sternová, která výzkumný tým vedla, pro The Times of Israel.

Ruská vakcína proti koronaviru Sputnik V
Německo o Sputnik závodí. Slováci naopak řeší, co s ním

Vědci uznávají, že počet takových infekcí mezi očkovanými je stále relativně nízký, přesto jejich zjištění naznačila, že tato mutace byla při útoku na očkované jedince mnohem úspěšnější než jiné virové kmeny. „Naše data ukazují, že jihoafrická varianta ve srovnání s původním kmenem a britskou variantou je schopna prolomit ochranu vakcínou Pfizer,“ dodala.

Podle Rana Balicera, ředitele výzkumu ve společnosti Clalit, je proto důležité ve studii pokračovat. „Naše práce je první na světě, která je založena výhradně na reálných datech z reálného prostředí. Podle dosavadních čísel to vypadá, že sociální odstup, masky ve vnitřních prostorách a celková ostražitost bude součástí našich životů i po očkování. Proto bude třeba věnovat zvýšenou pozornost šíření jihoafrické varianty jak epidemiologickým monitoringem, tak systematickým sekvenováním, i nadále,“ doplnil Balicer.  

Dvě různé studie

Výzkum izraelských vědců nebyl doposud odborně recenzován. Zjištěná data přesto nejspíš vyvolají otázky nad relevancí obdobné studie společnosti Pfizer, která tvrdí, že v Jižní Africe byla vakcína vůči této mutaci stoprocentně účinná. Údaje z reálné studie potvrzují navíc i laboratorní data vědců z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu, která rovněž naznačila nižší účinnost vakcíny vůči jihoafrické mutaci.

Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson.
Milion a čtvrt očkovaných. Jsou mezi nimi penzisté, lékaři i učitelé

Sternová přesto zopakovala, že tato varianta je stále mezi očkovanou izraelskou populací neobvyklá, odhaduje se, že výskyt je přibližně jednoprocentní. Devadesát procent patří britské mutaci. Ta obranu plně očkovaných lidí není podle čerstvě zveřejněné studie schopna prorazit. U očkovaných jednou dávkou je schopna pouze částečné infekce.

Britská varianta se začala dominantně šířit v židovském státě po Novém roce, nyní již její atak zpomaluje. Podle Sternové ale může mít úspěšnost britské mutace i jednu zásadní výhodu. Dokáže udržet jihoafrického příbuzného na uzdě.

Prvního pacienta s jihoafrickou variantou koronaviru, který má za sebou obě dávky očkování, evidují už i lékaři v Česku. Informoval o tom Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. "Zatím středně těžký průběh, není to senior,“ uvedl na twitteru Hajdúch. Vlastně i tento nález podporuje izraelská zjištění.