Autorům studie se podařilo vycvičit čtyři psy, které do průzkumu přihlásili jejich majitelé, aby dokázali rozeznat nádobu, kde byl vzorek potu nebo dechu odebraný vystresovanému člověku. Podařilo se jim to ve více než 650 z celkem 700 pokusů. Za každé správné určení dostali pamlsek.

Psi ve spánku často kňučí, štěkají nebo pohybují končetinami
Tajemství snů. Odborníci vysvětlili, proč spící psi vypadají jako by běželi

Vzorky svého potu a dechu do výzkumu poskytlo 36 dobrovolníků, kteří museli vyřešit obtížný matematický problém a nahlásit, do jaké míry je stresoval.

Vědci z Královské univerzity v Belfastu doufají, že jejich studie pomůže při výcviku terapeutických psů. Výzkum publikoval odborný časopis Plos One.

Schopnost detekce pachů 

Psi vnímají svět prostřednictvím čichu. Jejich vysoce citlivé schopnosti detekce pachů se používají k odhalování drog, výbušnin či nemocí, včetně některých druhů rakoviny, cukrovky nebo covidu-19.

Československý vlčák
Vynikají v lovu i hlídání svých pánů. Česko se pyšní sedmi národními plemeny psů

„Měli jsme spoustu důkazů, že psi dokážou zachytit lidské pachy, které jsou spojené s určitými zdravotními stavy nebo nemocemi - ale nemáme mnoho dokladů o tom, že dokážou vycítit rozdíly v našem psychickém stavu,“ uvedla vedoucí studie Clara Wilsonová.