Vypadá to, že hnutí ANO bude vítězem sněmovních voleb 2021, ale co s tím, když nemáte partnery do vlády?
Zatím ještě nevíme, jak s výsledkem naložíme. V každém případě je namístě všem poděkovat, protože po covidové krizi získat kolem 28 procent je opravdu úspěch. Kdyby to někdo řekl v březnu nebo dubnu, tak by tomu věřil málokdo. Z úhlu pohledu hnutí ANO je to tedy velmi dobré. Pochopitelně je otázka, jaký budeme mít koaliční potenciál, což v tuto chvíli nevíme.

Je reálné, že byste usilovali o vládu s SPD?
Je předčasné o tom takto diskutovat. Vždy půjde o to, jak by kdo byl schopen a ochoten ustoupit od svých programových priorit.

Bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek
Bývalý prezidentský kandidát Hynek: Nevylučuji další kandidaturu

Referendum o vystoupení z Evropské unie je pro vás nepřijatelné?
Pro mě je jeho odmítnutí nepřekročitelnou podmínkou.

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák uvedl, že pro něj je preferovaným spojenectvím vládní koalice ANO a SPOLU. Předpokládám, že to je i vámi favorizovaná formace.
Nemluvím o preferenci, mělo by se jednat s každou stranou, která by deklarovala ochotu hledat průsečíky s naším programem. Uvidíme, jak budou rozhovory probíhat. Do značné míry v tom sehraje roli i pan prezident.

Miloš Zeman pověří jednáním o vládě vítěze voleb, jímž bude Andrej Babiš. Měl by to být pouze on, kdo by měl za hnutí ANO aspirovat na premiérský post?
Jsem přesvědčen, že premiérem by měl být předseda vítězné strany. Měly by se hledat všechny varianty, aby byl tento postulát naplněn. To je spravedlivé. Jakákoli jiná varianta je až druhá třetí v pořadí.