1/5

Hlavní zábava začínala o masopustní neděli bohatým obědem a hodováním. Jedly se pokrmy, které rozhodně nebylo možné označit jako dietní, právě naopak. Na stolech byla vždy spousta tučného masa a nezbytnou součástí masopustního jídelníčku bývaly koblihy smažené na másle. A podle krajových zvyklostí také boží milosti, šišky, vdolky, trdelníky nebo frgále.

Dalším symbolem masopustu jsou také škvarky, které dříve nechyběly v žádné venkovské domácnosti, protože domácího sádla bylo vzhledem k rozsáhlému chovu prasat vždy všude dost. Však se také tato kalorická bomba u venkovských lidí nesmazatelně podepsala na formování typicky české postavy.

Jako polévku doporučujeme vyzkoušet recept ze Slovácka, k němuž kromě jiného budete potřebovat i vepřovou krev. Kdysi byla k dispozici pouze při zabijačkách, dnes ji lze koupit celoročně, nabízí ji hned několik dodavatelů v chlazené, mražené nebo sušené formě. 

A jako hlavní jídlo by vás mohl zaujmout masopustní guláš, který je připravován bez jakéhokoli zásahu, tedy i bez míchání.

Pokud vedle masa zbylo statkářům i dost jitrnic nebo jelit, dělávali masopustní černou polévku z nich, byla tedy stejná jako při tradiční zabijačce. Tak hezké masopustní dny!

loading
arrow_left Předchozí
1/5
Další arrow_right