V rámci tradičního cvičení, jež se zaměřuje především na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích působících v utajení s příslušníky vzdušných sil (kteří od nich dostávají informace k útoku na konkrétní cíl v místě bojů), ale i s veliteli pozemních jednotek, a na spolupráci z armád sedmi zemí aliance NATO, nicméně budou hlavními místy konání základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou plus výcvikové prostory Boletice a Libavá.

I v okolí ostatních zapojených letišť je však třeba počítat s možností zvýšené zátěže hlukem. V té souvislosti se místní obyvatelé mohou setkávat se specialisty z týmu civilně vojenské spolupráce (CIMIC), jejichž úkolem je působit jako prostředník mezi armádními složkami a civilním prostředím; včetně zvládání role „antikonfliktního týmu“. Vedle vlastní koordinace útoků z letounů a vrtulníků na pozemní cíle je úkolem cvičení také společné plánování leteckých operací a jejich realizace. Právě v tom bude hrát významnou roli velitelství ve Staré Boleslavi.

Ilustrační foto.
Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Pro čáslavskou 21. základnu taktického letectva tak na počátku září vedle střežení vzdušného prostoru České republiky a pokračování účasti jejích příslušníků v misi na ochranu pobaltských zemí prodloužené do konce září bude aktuální i zapojení do rozsáhlého mezinárodního cvičení.

Tím ale novinky nekončí. Od 1. září do konce roku 2023 budou mít tamní stíhači za úkol ještě se společně s Poláky podílet na ochraně nebe nad Slovenskou republikou, která ukončí provoz svých stíhaček MiG-29. A dá se říci, že tuhle práci piloti čáslavských gripenů zvládnou téměř v rámci „home office“, plyne ze slov velitele základny Jaroslava Míky. Letouny se totiž nebudou stěhovat na Slovensko, ale i nad jeho území mají na pokyn velitelství v německém Uedemu startovat z Čáslavi. Půjde o stejné stroje, jaké jsou určeny k pohotovosti pro Českou republiku: dva gripeny plus jeden záložní. Aby doletěly až k východní hranici Slovenska a zpět, budou buď vybaveny přídavnými nádržemi, nebo doplní palivo za letu z tankerů vyslaných NATO.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.