Opozice z řad ODS a STAN se vytrvale a hlasitě ohrazuje proti tomu, že po auditu, za který kraj zaplatil více než půl milionu korun, dostali zastupitelé k dispozici zprávu, jejíž významné části jsou začerněny. Jedná se prý zhruba o dvě pětiny dokumentu – přičemž nečitelné jsou pasáže, které by zastupitele zrovna zajímaly nejvíc: ty, které se týkají jednotlivých zakázek a konkrétních smluv.

Někdy jde dokonce o celé strany zprávy. Takovou míru anonymizace citlivých údajů středočeská opozice odmítá – a dožaduje se zprávy v nezačerněné verzi. S tím, že k jejímu získání chce využít všech možností a právních kroků – a mimo jiné s argumentem, že v době existujícího registru smluv vlastně není co utajovat.

Jednání zastupitelstva Středočeského kraje. Ilustrační foto.
Začerněný audit o činnosti silničářů nadále rozeštvává politiky
David Rath.
Likvidace jako za Milady Horákové, komentoval svůj trest exhejtman Rath

Zpracovatel auditu ale vidí věc jinak. Vyplývá to ze středečního sdělení Ondřeje Hubatky z komunikační agentury Dark Side, který je mediálním zástupcem společnosti BDO Advisory. „Začerněné údaje v auditorské zprávě nejsou zveřejněné s ohledem na zákon o ochraně osobních údajů, riziko prolomení obchodního tajemství a další smluvní povinnosti, jež vůči nám vyplývají,“ vysvětlil. Je tedy zřejmé, že poskytnout požadovanou kompletní verzi zprávy bez začernění se zpracovatel auditu nechystá.

„Celá záležitost bohužel slouží k politickému boji ve Středočeském kraji. Nepřejeme si být součástí této politizace,“ prohlásil Hubatka. Zástupci auditorské firmy jsou podle něj přesvědčeni, že udělali všechno správně. „Že jsme postupovali v souladu se všemi standardy a dodrželi jsme povinnosti vyplývající z právního řádu,“ konstatoval Hubatka.

Zatím se tedy nezdá, že by se auditoři chystali poskytnout krajskému úřadu, který figuruje v roli jejich zákazníka, jinou verzi zprávy o auditu. A přáli by si, aby diskuse kolem auditu v krajské správě silnic utichly.

Mláďata sokolů stěhovavých narozená v Elektrárně Mělník.
V mělnické elektrárně se narodila čtveřice sokolíků